En episod från 1867
text Henrik Henrikson


Vad som utspelade sig 1867 på skeppare Peterssons båt.

Det faktiskt ganska pampiga bostället Karlshäll låg i sluttningen nedanför den plats där parkleken Stråket i Hässelby strand i dag ligger.

Omkring 1865 bodde där Thomas Petersson, en ung skeppare, i trettioårsåldern, tillsammans med sin nio år äldre hustru och deras två barn.

Hösten 1867 gick Thomas Petersson med sitt fartyg på en rutintur in mot Stockholm. Med på båten fanns en ung matros som tagit tillfällig tjänst på Petersons båt. Matrosen hette Ålund. Han var småkriminell, hankade sig fram på tillfälliga jobb och han hade inte speciellt mycket känsla för lojalitet.

Under resans gång upptäckte matrosen Ålund att kapten Petersson förvarade sina pengar i ett skrin inne i kajutan, och i ett obevakat ögonblick roffade han åt sig alla pengarna. Så snart båten anlänt till kajen i Stockholm, hoppade Ålund iland och försvann inåt stan. Han besökte några herrekiperingsaffärer och köpte nya fina kläder och skor för alla pengarna som han hade stulit.

Stölden upptäcktes givetvis ganska snart, och skepparen Thomas Peterson gjorde snabbt en polisanmälan. Ålund blev efterlyst, och eftersom han även tidigare varit straffad för stöld, kände man till honom och han åkte snart fast. Först nekade han till stölden, men när han hade svårt att förklara alla de nyinköpta fina kläderna erkände han till slut. Så var det dags för Ålund att åter hamna på Långholmen för stöld.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.