Eva Dahlbeck

Eva Dahlbeck föddes den 8 mars 1920 i Saltsjö-Duvnäs och växte upp i Handen, men bor nu i Hässelby Villastad, gift med Sven Lampell.

Hon var elev vid Gösta Terserus teaterskola och 1941 kom hon in vid Dramatens elevskola. Eva Dahlbeck blev i början på grund av sitt blonda och ståtliga utseende tilldelad typiska bondmoreroller.

Filmen Svarta Rosor från 1945 där Eva Dahlbeck spelar Ingrid, Per Bergströms fru, spelades faktiskt delvis in i Hässelby Villastad!

Här ser vi henne i Alf Sjöbergs film Bara en mor från 1949. Denna anser hon vara sin främsta filmroll och en av de få som hon efteråt vill ge godkänt.

Eva Dahlbeck gjorde sammanlagt ett drygt femtiotal filmroller, som komedin En lektion i kärlek från 1954. Eva Dahlbeck hade ett stort inflytande på Ingmar Bergman under 1950-talet. Hennes ståtliga framtoning och säkra replikföring fick honom att kalla henne Pansarskeppet kvinnligheten.

Ingmar Bergman har sagt att Dahlbeck och Björnstrand var de som lärde honom hur man gestaltar komedi:

"Deras samspel i hissepisoden ledde vidare till en fullt utbyggd komedi, En lektion i kärlek. I en närmast farsartad scen ämnar Eva hänga sig. Samtidigt förklarar Gunnar henne sin kärlek. Taket ramlar ner och alltsammans blir faktiskt ganska roligt. Då vi skulle spela in scenen fick jag kalla fötter. Jag sa till Eva och Gunnar att jag tittat på texten och att den var alldeles omöjlig. Det var tråkigt, illa skrivet och vi måste göra det på något annat sätt. Eva och Gunnar protesterade med en mun. De ber mig lämna ateljén eller gå ut på stan och sätt om en växel. Låt oss hålla på med det här en timme. Sen spelar vi upp scenen för dig när vi är färdiga.

Så skedde. Och jag såg plötsligt: Jaså gick det att göra så här! En bättre lektion hade jag inte kunnat få. Där grundades förtroendet, tryggheten, avspändheten och professionalismen oss emellan."

Detta är en scen ur Sommarnattens leende, som spelades in 1955. Detta år debuterade Eva Dahlbeck som författare med romanen Dessa mina minsta.

1970 slutade hon att medverka i filmer.

Bilder från internet.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.