PEKKA LANGER

(12.10.1919 – 6.5.1996)

Ture Per Olov Langer föddes i Göteborg 12 oktober 1919 av bokhandlare och museiintendent Thure Langer och Mandis Larsson. Han blev känd under sitt smeknamn Pekka.

Han tog studentexamen 1939 i Norrköping, och gick i högskola 1940-41. Började på Östergötlands Folkblad 1941. Flyttade upp till Stockholm och började på Morgontidningen i Stockholm 1944. Hade några kortare anställningar på SAS pressavdelning och på Aftontidningen innan han började som underhållare på Sveriges Radio 1952. Han ledde enligt uppgift fler än 3.700 underhålls- och frågeprogram. Några program som man minns är Natttuppen (med tre t – det var han noga med), och Packa Pekkas kappsäck. Tillsammans med Carl Uno Sjöblom ledde han program som Notknäckarna och Vem vet vad. Han var noggrann och pedantisk i sina förberedelser till programmen. Allt var noterat i förväg, även felsägningarna.

Han var också engagerad inom Knäppupp några år 1952-56, medverkade i en del filmer, skrev en revy och flera böcker, bl.a. Stora klokboken (1956), Brödrafolkens fel (1959) och Doktor Langers bästa droppar (1968).

När han var programledare i Det ska vi fira, som startade klockan tolv på dagen, hade min mor inrättat det så att den timmen strök hon dagens tvätt medan hon lyssnade på Pekka Langer.

1947 gifte Pekka sig med Gunnel Hermansson och året efter gifte han sig med journalisten Bibbi Lindman (född 1928). De fick barnen Johan f 1948, Jannike f 1952, Joakim f 1957.

1955 började Radiotjänsts Allan Schulman jobba på att få till stånd ett skådespelar- och journalistkvarter i Hässelby. Och våren 1957 sattes spadarna i jorden för de radhuslängor där det var planerat att bl.a. Pekka Langer, Lars Runsten, Egon Kjerrman, Hans Lagerkvist och Gunver Bergqvist och annat s.k. känt folk skulle flytta in. Pecka bodde på Olof Jönssons gränd i Hässelby gård några år innan han flyttade till Måbärsstigen 28 i radhusområdet, på gränsen till Hässelby strand. Området kallades radiohuset eftersom flera som bodde där jobbade på Sveriges Radio. Hans barn gick i Maltesholmsskolan.

Pekka Langers lördagsprogram Pappa Pekkas kappsäck startade klockan åtta på kvällen och höll på en timme. På TVs enda kanal startade det då så enormt populära programmet Kvitt eller Dubbelt halv nio. Efter att ha avslutat sitt program kastade Pekka sig i bilen och åkte ut till Hässelby. Det var lång väg dit. ”Men jag brukar hinna se den stora finalen med 10.000-kronorsfrågan”, sade han lite vemodigt. Hans familj lyssnade alltså inte på honom. Mor och barn såg på TV medan pappa kämpade i radion. Men hans radioprogram spelades in på en rullbandspelare och när väl TV-sändningen var över spelade Pekka upp sitt eget program för familjen.

Pekka Langer var en av Skåne Radios populäraste programledare. Hans önskeprogram Endast för republikaner eller Pekkas Timme som sändes under hösten 1959 samlade många lyssnare. De programmen spelades oftast in i Landskrona.

När Pekka på 1960-talet efter en lång arbetsdag åkte tunnelbanan hem och i Hässelby strand stod vid taxistationen för att vänta på en bil samlades ofta barn runt den trötte men leende Pekka.

Citat av Pecka Langer: ”Det är en vacker sed att kyssa sina barn god natt - om man nu kan hålla sig vaken tills de kommer hem.”


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.