Allan Schulman

Nöjesproducenten, TV-producenten och journalisten Allan Schulman bodde under sina verksamma år under 1960-talet i Hässelby.

I mitten av 1950-talet arbetade han för att det skulle byggas ett bostadsområde för skådespelare och journalister i Hässelby. Det resulterade 1958 i bostadsrättsföreningen Surkullan på Mårbärsstigen. Detta radhusområde kallas i början för ”Radiohuset” då många av dem som bodde där arbetade inom Sveriges Radio.

Allan Schulman skriver i sin bok Här är mitt liv:
Redan då vi planerade vår flyttning till Sverige hade jag i Expressen sett en skiss av Magnus Gerne föreställande ett planerat bostadsområde i Hässelby strand. Det hela såg mycket attraktivt ut och jag minns att jag halvt på skoj sade till familjen att där skulle vi minsann bo. Föga kunde jag ana hur sannspådd jag skulle bli.
Många år senare läste jag att detta område nu skulle byggas. Jag hörde mig för hos en nybildad bostadsrättsförening som jag blivit hänvisad till. Det råkade sig så att den som drivit arbetet i föreningen just hade hoppat av och nu sökte man en ny drivande medlem. Ville jag?
Jag vill, och så startade äventyret med Bostadsrättsföreningen Surkullan som hade fått ett fint område i Hässelby strand med utsikt över Mälaren på gränsen till Hässelby villastad. Vi tre i arbetsgruppen skulle välja ut blivande medlemmar ur vår egen bekantskapskrets. En var ingenjör på Patentverket, en verksam inom Köpmannaförbundet och jag själv radiojournalist. Vi hade dock först kollat upp varandras värderingar beträffande barnuppfostran och dylikt. Det överensstämde något så när.

Allan Schulman var under nästan hela sitt liv knuten till radio och TV. Han var bland annat producent för det populära radioprogrammet Frukostklubben med Sigge Fürst som programledare.

Allan Schulman levde mellan 1919 och 2003 och var gift 1945-74 med journalisten Eva Schulman, född Tawatjerna. Därefter var han gift med Lisett Schulman, född Stolpe.

(Info: bl.a. från bostadsrättsföreningen Surkullans hemsida.)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.