Urban Strand

Urban Strand spelade Niklas, storebror till Pelle, i TV-serien Saltkråkan, som gick i 13 halvtimmesavsnitt. Filminspelningen gick på totalt 1,3 miljoner kronor.

Här står Urban längst till höger 1958 när han gick i andra klass i Maltesholmsskolan. Detta är några år innan inspelningen av Saltkråkan.

Hans Urban Strand är född 30 juni 1950 i Trollhättan. Sedan växte han upp på Strandliden 28 NB i Hässelby strand. Den här teckningen av ett örlogsfartyg ritade han när han var sju år.
På denna bild är Urban 9 år. Bilden är från Maltesholmsskolan 1959.
Detta klassfoto i Maltesholmsskolan är från 1962 och Urban är 12 år. Klasskompisarna var inte alltid snälla. De retade Urban, bara för att han var en ”kändis”. Man skulle akta sig för att vara något förmer på den här tiden.
Urban Strand spelade i tre långfilmer också, Tjorven, Båtsman och Moses 1964 Tjorven och Skrållan 1965 och Vi på Saltkråkan 1968.

Längst till vänster sitter Lillemor Österlund, som spelade Teddy. Hon bodde vid den här tiden i Hässelby gård.

Niklas (Urban Strand), Johan (Björn Söderbeck), Tjorven (Maria Johansson) och Malin (Louise Edlind) under inspelningen av Saltkråkan 1963. Barnen fick 2.600 kr för att vara med, plus kost och logi och en tia i veckopeng.

Den här bilden av Urban är från inspelningen 1963. Seriens första avsnitt sändes allra första gången i TV i januari 1964.
Den 14-årige Urban, här på sommarlov hos sin morfar och mormor i Gardesanna utanför Vänersborg. Där tog han sitt första simborgarmärke.
Under inspelningen gick barnen miste om nästan en hel månad av vårterminen, så man skaffade en informator, som pluggade med barnen mellan tagningarna ute på ön Norröra.

Ytterligare en bild från en filminspelning på 1960-talet. Både Urban och Lillemor bodde då i Hässelby.
Efter Saltkråkan var Urban inte med i någon fler film.

Åren gick, Urban växte upp, blev marknadschef och numera bor han i en stor lägenhet på Narvavägen i Stockholm.
Han gifte sig och fick flera barn, bland annat ett par tvillingar 1977.Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.