Gunnar Sträng

Sträng växte upp i Lövsta. Familjen bodde i en före detta statarbarack och han började skolan i den då nybyggda Lövstaskolan.

Barndomshemmet skulle knappast ha funnit nåd för dagens miljö- och hälsoskyddsinspektörer. Huset var uselt, rummen tapetserades med tidningar för att snön inte skulle yra in i rummen och Gunnar Sträng berättar hur han ibland vaknade av det oväsen råttorna åstadkom. Gunnar Sträng slutade skolan när han var 12 år och började arbeta vid Skogsbergs handelsträdgård. År 1922 började han jobba på renhållningsverket och var där fram till vintern 1923-1924, då många fick avsked på grund av arbetsbrist. Sträng fick ett nödhjälpsarbete, att skotta snö i Stockholm. Efter knappt tre månaders värnplikt vintern 1926-1927 återvände Sträng till Lövsta och anställdes åter som lantbruksarbetare vid Skogsbergs handelsträdgård.

Gunnar Sträng var 1926, vid en ålder av endast 20 år, ordförande i trädgårdsarbetarefackföreningen i Hässelby, och med avsevärd framgång ledde han en lokal strejk.

Så småningom blev han stadsråd och finansminister. Han avled 1992.

Gunnar Sträng besökte Hässelby museum i november 1986. Här pekar han på sig själv som 12-åring framför sitt föräldrahem.
På hembygdsmuseet i Hässelby finns en gammal cykel. Den användes av Sträng när han cyklade Mellansverige upp och ner på 30-talet för att värva medlemmar till Lantarbetarförbundet där han var ombudsman.

Gunnar Sträng, socialdemokraternas legendariske finansminister, har fått en väg uppkallad efter sig i Hässelby. Gunnar Strängs väg ligger i ett nybyggt radhus- och villa område på mark som tidigare tillhört Solbackens handelsträdgård.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.