Nu ska jag berätta lite om hur posten utvecklats i det område som idag är stadsdelen Hässelby gård. Närmaste poststation för dem som bodde på Hässelby slott i slutet av 1800-talet var Spånga järnvägsstation. Kusken åkte till en ynklig liten kåk vid järnvägen mellan Stockholm och Västerås för att hämta posten vid Spånga station. Bilden visar den gamla stationsbyggnaden vid Spånga, så som den såg ut på den tiden.



Att skicka vykort blev snabbt populärt i Sverige efter 1872. Men det var på den tiden inte tillåtet att skriva på den sidan av kortet där adressen stod, så man fick skriva på bildsidan.

Vykortet till vänster hittade jag på en antikmässa. Det är från Gustaf Trolle-Bonde, som ägde Hässelby slott på 1880-talet, till sin förvaltare Karl Rehn på Hässelby slott. Gustaf Trolle-Bonde var en kärv man som aldrig gav sina anställda något vänligt ord på vägen. Före jul brukade han dock skicka ett vykort med fotografi av Hässelby till sin förvaltare med en liten julhälsning, men annars var tonen mellan Gustaf Trolle-Bonde och Karl Rehn mycket strikt, rent utav ovänlig, trots att Karl alltid var noggrann och pliktmedveten.

Det är Gustafs hustru Jetten (som egentligen hette Henrietta Fredrica) som skrev vykortet med en julhälsning från henne och hennes man: ”En God o Glad Jul önskas kamrer o Fru Rehn med familj af Gustaf o Jetten Bonde.”

Någon har nedtill på kortet lagt till: ”Karl Rehn bodde där mellan 1891-1899, förut i en villa på gården 1886-1890.”



På den här tiden fanns ju inte Internet, inte ens telefoner, så det var med post som man höll kontakt med andra människor. Här är ett exempel till på ett vykort, denna gång från början av 1900-talet. Man kunde nu skriva ett meddelande på den sidan där mottagaradressen stod.

Det är Gustaf Bondes hustru Jetten som våren 1909 skickade ett vykort från Hässelbygodset till sin farbror major A. Ahnström på Braxstad gård, Mantorp. ”Skulle farbror vilja sända mig 10 tjog ägg igen?” Undertecknat ”Farbrors tillgifna Jetten Bonde”. Kortet är avstämplat på Spånga järnvägsstation.



Karl Rehn, som fick julhälsningen här ovan, var kamrer och förvaltare på Hässelby slott i slutet av 1800-talet, och han ansvarade därmed också för postgången till och från godset.



Innan de nya stadsdelarna i Hässelby gård och strand började bebyggas så tillhörde området till postanstalten Hässelby villastad.

När de första hyresgästerna i Hässelby gård började flytta in i juli 1954 fick postkontoret Bromma 1 vid Brommaplan ansvaret i början att sköta utdelningen. Till sensommaren flyttades alla hässelbyborna (alltså även de i gamla villastaden) postalt över till den nybyggda postanstalten i Vällingby.

På bilden ser man stadsdelen Hässelby gård växa upp 1954 med några av höghusen på Maltesholmsvägen. Till höger syns Loviselundsvägen och uppe till höger skymtar bygget av husen på Enspännargatan.



Den nybyggda stadsdelen Hässelby gård fick sin första provisoriska postexpedition på Beata Sparres gränd 15 (se pilen).

Den lilla lokalen låg i det nybyggda husets gavel. Allt var helt klart med indragen telefon och allt redan till den första december 1954, men det tog tid för personalen att bli hemmastadda, så man öppnade inte för allmänheten förrän två veckor senare, måndagen den 13 december.

På den mörka redskapsboden, som man ser intill vägen på bilden, satte man upp en skylt som pekade mot den lilla postlokalen i bostadshusets bottenvåning.



På den vänstra bilden syns den lilla skylten som skulle visa var de nyinflyttade i Hässelby gård kunde hitta sitt postkontor. Expeditionen tilldelades namnet ”Stockholm-Vällingby 3”, och där förmedlade stationsföreståndare K. B. Winkler all post till de nyinflyttade i området.

Många gånger visste inte avsändarna att postadressen var Stockholm-Vällingby utan skrev Hässelby på breven och då kunde de bli försenade minst ett dygn innan de kom fram till den lilla postexpeditionen på Beata Sparres gränd.

Ett annat problem på den här tiden var att inflyttningen inte alltid gick i takt med postverkets brevutdelning. Hyresgästen hade ibland helt enkelt inte hunnit flytta in när brevet kom. Då lät man det ligga några dagar på expeditionen, och så fick brevbäraren gå dit igen. Då kunde han bland alla flyttkartonger hitta en överraskad mottagare.

Lars Carlsson berättade: ”Ja minns den otroligt lilla postlokalen på Beata Sparres Gränd. Till jul lämnade man ut paketen i källaren på Loviselundsskolan för att få plats med verksamheten.”

När posten hade funnits i drygt tre år på Beata Sparres gränd 15, blev lokalen utsatt för ett inbrott. En februarinatt 1958 tog sig några tjuvar in med en falsk nyckel. I postlokalen fanns fyra kassaskåp, och tjuvarna tog det minsta, som var lättast att bära. När städerskan kom till lokalen vid 6-tiden på morgonen upptäckte hon att varit ett inbrott.

Hustrun till en före detta kriminalreporter var senare på dagen ute och rastade sina hundar. Då hittade hon det uppbrutna kassaskåpet i ett skogsparti. De tusen kronor som legat i skåpet var borta men frimärken och kvittenskvitton hade lämnats kvar.

Vänster bild är från Morgon-Tidningen och den högra bilden visar ett frimärke som poststämplats i postkontoret på Beata Sparres gränd 15.



Nu är entrén till den före detta postlokalen bara en anonym dörr. Efter att posten flyttat ut används lokalen i källarplanet på Beata Sparres gränd 15 till grovsopor.
Foto: Henrik Henrikson.



När Hässelby gårds centrum byggdes 1959 flyttade under våren det året posten över till sin nya expedition på Hässelby torg 10.



Denna postanstalt hade först benämningen Vällingby 3. Den 1 april 1992 döptes alla postkontor i Hässelby om från Vällingby till Hässelby. Detta postkontor tilldelades namnet Hässelby 1.

Den 1 januari 1993 avregleras posthanteringen i Sverige och Postverket tappar monopolet på posthanteringen. I november 2002 omorganiserades hela postens verksamhet och postexpeditionen i Hässelby gård blev Svensk Kassaservice. Några vanliga butiker fick överta den gamla postens service. I samband med denna omorganisation togs Hässelby gårds enda bankomat bort. Med tiden fick man emellertid tillbaka bankomaten igen, på samma plats som tidigare.
Bild från postmuseet.



En bild av interiören av postkontoret i Hässelby gårds centrum. Året är 1986.

Inte heller i denna lokal slapp man rånare. Kvart i tio en förmiddag slog två beväpnade rånare till. Beväpnade med automatvapen och maskerade med rånarluvor klev de in på kassakontoret, hotade personalen och tvingade till sig en summa pengar. Men när rånarna sprang mot den väntande flyktbilen tappade de en del av bytet. Under sin flykt öppnade rånarna eld mot en privatperson. När Ica-handlaren på torget tog upp jakten i bil besköts han med flera skott. Ingen person skadades fysiskt vid rånet, däremot chockades kassapersonalen.

Fredag den 31 mars år 2006 stängde Svensk kassaservice postkontoret i Hässelby Gårds centrum. De traditionella postkontoren lades ner och ersattes av Postombud för brev och paket (till exempel bensinstationer, livsmedelsbutiker).
Bild från Postmuseet.



År 2002 fick Direkten Speldosan Tobak & Spel på Hässelby Torg 18 ta hand om paketutlämningen och i Pressbyrån vid tunnelbanan kunde man köpa frimärken.
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.