Hesselby slott i konsten

Målningar av Sascha Bolin
(text: Henrik Henrikson)

Sascha, vars fullständiga namn var Ernst Alexander Bolin, föddes den 25 februari 1889 i Riga av svenska föräldrar. Han dog 10 juni 1967 i Hesselby. Här har jag samlat en del av hans målningar med Hesselby slott som motiv.

Sascha tog sin teckningslärarexamen 1909. Han gick igenom Konstakademien, studerade grafik, och gick ut som en fullfjädrad konstnär omkring 1915. Sascha Bolin var elev hos den framstående konstnären Axel Tallberg, som var vice professor vid Konsthögskolan. 

Denna målning av Hesselby slott har storleken 40x26 cm.

Flera rum i västra slottsflygeln var fyllda med hans tavlor. Han hade i de två flyglarna uppåt en 300 oljemålningar och 500 teckningar och akvareller.

Denna oljemålning är från 1957. Den visar den östra flygeln som han använde som förråd och utställningslokaler. Bilden nedanför visar att han ofta använde samma motiv i sina tavlor. Ofta gjorde han kopior på sina tavlor för att sälja och behöll orginalet.

Sascha hade självlockigt hår. Han hade alltid den där speciella hatten på sig, oftast en vit rock och ett läderbälte. Man kunde se honom cykla omkring med sitt staffli på pakethållaren.

Han var lite excentrisk men en varm och vänlig människa. Han ville vara solbränd och kunde ligga och sola naken i parken på baksidan av slottet. Han började sola tidigt på våren till långt in på hösten. Han var också vegetarian. Han bodde längst ut i den högra flygeln, i en tvårumslägenhet som låg under tornet. När man kom in i rummet där han hade sin säng så stod det en grön kamin till vänster. I den eldade han med stenkolstycken – så kallade kattskallar. Sascha hade en sänghimmel över sin säng.

Sascha bodde på 1950-talet i västra flygeln på Hesselby slott - den som syns till höger på denna bild.

Han hade sitt förråd i den andra flygeln, den som var brandskadad. Där fanns det bara jordgolv, men där fanns det utrymme som var stort nog när han ibland bjöd in många ungdomar på fest.
En av Saschas Hesselbymålningar från 1943.
Ann Little berättar om sitt möte med Sascha:
Då jag mellan åren 1954-1960 var bosatt i Hässelby Gård, brukade jag tillsammans med en kamrat emellanåt hälsa på en konstnär, som hade sin ateljé i högra flygeln i Hässelby slott. Han kallades för Sacha, antagligen en form av Alexander. Han brukade vara klädd i en mycket lång rock och på huvudet hade han en stor, bredbrättat hatt av gammaldags typ, under vilken håret stack fram, långt och oskött. Sascha talade svenska med en stark brytning.

Sascha Bolin använder sig sällan av några heta färger, utan hans typiska färgskala går i mild pastell och han lyckades därmed skapa en säregen dager i sina motiv. När han målade var han sparsam med färgen så att den skulle räcka längre. Ibland gnuggade han ut färgen med en trasa.

Denna bildsamling av Hesselby slott-målningar, utförda av Sascha Bolin, har jag samlat ihop under årens lopp. Sascha har även målat andra motiv i Västerort, och han finns representerad i många hem i trakten.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.