Musikfestivalen på Hesselby slott 2012

(text och bilder: Henrik Henrikson)

Den 10 och 11 augusti 2012 hölls Stockholms nya folkfestival på Hesselby slott. Thomas Ledin, som är nybliven delägare till Hesselby slott, har planerat denna festival, och tanken är att den ska återkomma varje år.

Jag gjorde ett besök på fredagen och blev glatt överraskad av det livliga folklivet i eftermiddagssolen och den högklassiga musiken på de olika scenerna. Överallt i slottsparken bildades grupper av musiker som jammade tillsammans.

Mycket folk strömmade till från Johannelunds tunnelbanestation. Hässelby slottspark hade byggts om med fem scener och ett antal serveringsstånd såg till att de som ville ha en matbit också skulle få sitt. Några försäljningsstånd, med krimskrams som egentligen inte har så mycket att göra med folkmusik, fanns runt entrén, men så ska det väl vara.

Vid runstenen i slottsparken satt några ungdomar och spelade tillsammans.
Gitarristen och låtskrivaren Stiko Per Larsson uppträdde på Estradscenen. Han har tidigare uppträtt bland annat på rockfestivalen Peace & Love i Borlänge. Han har gjort flera vandringsturnéer till fots genom Sverige för att stödja SOS Barnbyar.
Bakom slottet, ute på terrassen, hade man byggt upp ett stort tält. Där spelade sångaren Dag Westling. Han framförde irländska och skotska folkmelodier. Tidigare har han varit sångare i grupperna Eitre och Quilty, men framträdde nu solo.
Tidigare Västerortsbon Sofie Livebrant spelade och sjöng på den stora scenen, Parkscenen, med sitt band. Hon har blivit känd för att så fint tonsatt texter av bl.a. Dan Andersson och Emely Dickinson. Här spelade och sjöng hon inför en hängiven publik i den lågt stående solen.
UFiS är ett ungdomsband från Stockholm som spelar folkmusik tillsammans. Medlemmarna är mellan 10 och 19 år. Denna dag spelade de på Estradscenen. UFiS betyder Ung Folkmusik i Stockholm.

När dessa musiker i ungdomsbandet något försenade började spela så reagerade jag mot att musiken bortifrån stora Parkscenen fick ha så hög volym. Det hördes över hela området och hotade ibland att överrösta allt annat.

Parken är stor och man kunde, om man ville, koppla av och bara lyssna på musiken så där på avstånd. Det fanns många försäljningsstånd, och på flera ställen serverades mat och dryck.

Gräset i parken är mestadels grönt och saftigt, och det är bara att hoppas att det ska hålla festivalen ut.

Själva slottsgården hade upplåtits för spontan jam, och där framfördes exotiska toner på bland annat fiol och nyckelharpa. Jag kunde tyvärr inte närvara hela kvällen, och när jag lämnade området såg jag en lång ström av förväntansfulla människor på väg till festivalen. Det blev säkert en fin kväll för dem med mycket musik.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.