DALKARLSTORP

Dalkarpstorp som det såg ut 1847 (källa: okänd)
1967 var torpet igenbommat, men fortfarande i så pass gott skick att det skulle kunna ha renoverats (fotograf Henrik Henrikson).
Året efter, 1968, var Dalkarlstorp så totalt saboterat och förstört att det inte gick att rädda. Här sitter undertecknad i en utslängd fåtölj framför torpet (Fotograf: Anders Eriksson).
Dalkarlstorp låg en kilometer nordväst om Hässelby slott. Det kallades i början helt lakoniskt Nybygget och där bodde de dalkarlar som på 1650-talet var med och byggde Hässelby slott och den omgivande parken. Den första torparen som vi känner till har vi bara förnamnet på. Han hette Mårten och blev 1692 torpare på Dalkarlstorp. Några år senare övertog sonen Per Mårtensson.Vid 1776 års husesyn tillträddes torpet av Jan Andersson. Då noteras att torpet hade en bastu, något som bara några få hade. Sedan övertogs torpet av Per Persson och 1791 tillträdde Carl Ersson med sin hustru Stina Jansdotter. De fick tillsammans sju barn. Hela familjen tog nattvarden varje år. Torparlivet är rätt slitsamt och när Carl bara är 54 år gammal är han redan utsliten. Han "ser illa" och har "torrverk i högra armen".
De två sönerna Jan och Anders tar under några år vid efter fadern. Dottern Anna Cajsa gifter sig med en man som heter Erik Mattsson Ljungström och de tar över torpet 1826. År 1846 övertogs torpet av Erik Persson, som bodde där i över tjugo år. Torpets mark var i slutet av 1800-talet drygt 26 tunnland.

Dalkarlstorp var bebott ända fram till 1959. Stugan hade ett stort rum på nedre botten jämte ett kök med en gammaldags kupförsedd spis. På övre våningen fanns rum, hall och stora garderobsutrymmen. Elektricitet var indraget och man har inte långt till vatten. Garage och tvättstuga fanns i uthusen.
Hösten 1959 fick Vällingby scoutkår hyra torpet, men de var inte intresserade av att behålla huset, och för att det inte skulle stå tomt planerade man att låta det bli en raggargård. Huset stod emellertid tomt i många år och 1968 var det så förfallet att det inte var någon idé att försöka rädda det. Numera ligger torpet begravt under den västra delen av Johannelundstoppen. Bilden visar mig fotograferande torpet uppifrån Johannelundstoppen 1968 (fotograf: Anders Eriksson).


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.