Denna gång ska vi gå igenom två mindre gator i södra Hässelby villastad – Torevägen och Odörtsgränd (markerade med orange på denna karta).
Vid namnändringen 1949 fick Torevägen behålla sitt namn men Odörtsgränd blev då ett nytt namn. Den vägen hette tidigare Odenvägen.



Vi startar med Torevägen. I början ligger denna villa, med nr 2 på brevlådan.
Foto: Henrik Henrikson.



En oljemålning av Carl Brandt från 1906. Enligt de bifogade dokumenten så ska motivet på målningen vara den villa som då låg på Torevägen 3. Den tomten, som hade nr 298, såldes av greve Carl Trolle Bonde till timmerman E. H. Eriksson. Han skulle då ha byggt detta hus. Några år senare köpte Axel Vilhelm Holstensson huset.



Tomten på Torevägen 3 har beteckningen Citronen 8. Vid en inventering 1978 beskrivs huset: ”1 ½ vånings hus med faluröd liggande fasspontpanel. Vita snickerier. 2-kupigt rött taktegel.”

Detta hus är byggt på 1910-tal. Det är definitivt inte samma hus som syns på oljemålningen från 1906. Så antingen revs huset på målningen efter några få år och ersattes med detta hus, eller också föreställer oljemålningen ett helt annat hus.

Hur som helst så såg huset på Torevägen 8 ut så här, det var en rödmålad stuga med vita knutar och med en invuxen trädgård runtom. Huset var 1½ plan med brutet tak. Det rymde en boarea på 74 kvm, bland annat fanns ett vardagsrum med öppen spis och två sovrum.




Det framgår även av denna ritning från 20 oktober 1952. Man kan se att huset hade ett rum och kök på bottenvåningen och ytterligare två små rum på övervåningen.



Den stora tomten på Torevägen 3 med en yta av 1283 kvm delades år 2000 i två tomter. Efter att tomten delats så revs den röda stugan och två moderna villor byggdes. Det främre huset, som syns på bilden, byggdes 2002 och fick en boyta på 127 kvm med fyra rum. Det bakre huset byggdes 2003.
Foto: Henrik Henrikson.



Villa på Torevägen 4 fotograferad 1980 av Stig Forsslund, och samma hus fotograferat 2021 av Henrik Henrikson. Detta hus är byggt 1912.



På Torevägen 5a fanns ett litet hus som var byggt 1941. På dessa två bilder, som är tagna av Hasse Ekman, ser man huset med sitt snövita tak uppe till höger på första bilden, och på andra bilden är man i full färd med att riva huset.



När man rivit det lilla huset på Torevägen 5a så började man genast bygga upp en ny, större villa.
Bilden är från Google.



Så blev det nya huset klart. I rå betong, platt tak och avskalade fönster. Jag är inte riktigt säker på i vilken stil huset är byggt. Därmed finns det inget mer att säga om detta hus.

Det blå huset framför är byggt 1975. Foto: Henrik Henrikson




Villan på Torevägen 6 är fotograferad av Hasse Ekman 2015, före och efter ommålning. Huset är byggt 1910.



Denna villa på Torevägen 8 är byggd 1928. Bilderna är från 1978.

Här bodde Gusten Simon Velander, född 1897. Velander var folkskollärare i Hässelbyvillastadsskolan.

Redaktionschef Per Rune Flenning på tidningen Västerort mindes Velander:
”Redan som fyraåring började jag följa min mor till "kyrkan", det vill säga gymnastiksalen i gamla skolan i Villastaden. Det var i slutet på 1920 talet och den vackra kyrkan i stadsdelen var ännu inte byggd.
Jag fängslades av psalmsången – ackompanjerad på enkel skolorgel av folkskolläraren och kantorn Simon Velander och lärde mig läsa Fader Vår med innerlig uppriktighet och vördnad för det ofattbara ovan där. Vi var inte så värst många själar i den lilla brunmålade kyrksalen.
På de stora högtidsdagarna växte förstås skaran och då sjöng också kyrkokören, dirigerad med stora gester av den genommusikaliske Simon Velander, som också var en skicklig violinist.”
Fotograf Stig Forsslund.




Något år efter andra världskriget sitter folkskollärare Simon Velander med eleverna födda 1937 utanför Hässelby villastads kyrka.



En bild från skolavslutningen 1960 i Hässelby villastads skola. Magister Velander skulle avsluta sin tid på skolan. Han hade tagit med sin fiol för att spela på avslutningen.

Anna Nygren berättade:
”Han hade varit i Hässelby skola länge. När min mamma gick i folkskolan hade parallellklassen Simon Velander som lärare. Eftersom han var ung och ny fick han ha de bråkiga pojkarna. Flickorna och några snälla pojkar gick i mammas klass för den äldre läraren.”

Göran Östergren berättade:
”Min far hade Simon Velander som lärare. Pappa var född 1912. Jag som är född 1945 hade aldrig honom som lärare. Men minns honom väl, han var en auktoritet på skolan. Minns också att han bodde på Torevägen.”

Kjell Melander berättade:
”Velander måste kommit tillbaks till skolan, jag hade honom i musik och spelade blockflöjt. Jag började 1963 tredje klass i stora skolan”.

Annika Widell berättade:
”Jag tror också att han kom tillbaka och "gästspelade". Jag gick ut andra klass 1961 men minns att vi hade honom i musik några år senare. Vi satt placerade gruppvis och han gick omkring i klassrummet medan han spelade på fiolen.”




I dag ser huset på Torevägen 8, där Simon Velander bodde, ut så här.
Foto: Henrik Henrikson.



Nu över till Odörtsgränd, som före 1947 hette Odenvägen. Detta är Odörtsgränd nr 4, en villa med 6 rum och kök.
Foto: Henrik Henrikson.



På Odörtsgränd låg tidigt en handelsträdgård. Det var Ossian Paridon Isberg som 1903 etablerade sin handelsträdgård här. Han var 28 år då. Vägarna hade på den tiden inga namn, utan egendomen fick namnet Halland (markerad med orange på kartan). Senare började vägen kallas Odenvägen (markerat med gult på kartan).

Eivor berättade om sin tid i Hässelby på 1930-talet:
”På min väg hem från skolan passerade jag bl.a. en trädgårdsmästare Isberg. Han hade ett växthus med vindruvor i ett hörn, och jag fick ofta en klase av pyttesmå söta druvor eller några spruckna tomater, ack så gott!
På våren kom ”Silverpilen” (soptåget) med kompost sopor som trädgårdsmästarna använde till sina drivbänkar. Det lades runt om, dels för värmen men också som näring.
Där fanns alltid spännande saker som av misstag slängts i soporna. Trädgårdsmästarens fru tvättade och diskade många små fina ting genom åren, som jag fick. De var barnlösa och jag var ensam barn, så vi hade härliga relationer.
Jag har än i dag kvar ett guldarmband som jag fick, det kom servetter, silverskedar och allsköns dyrbarheter med.”




På Odörtsgränd 8 finns denna villa. Vid inventeringen 1980 beskrevs huset: ”1 1/2 vån hus med faluröd liggande fasspontpanel. Vita snickerier. Ursprungliga fönster. Svartglaserat 1-kupigt taktegel. Uppfört omkring 1910.” Huset kallades för Kastanjegården.



Samma hus så som det ser ut idag. Det mesta verkar sig likt.
Foto: Henrik Henrikson.



Denna enplansvilla ligger på Odörtsgränd 9.
Foto: Henrik Henrikson.



Den här villan byggdes i början av 1900-talet och ligger på Odörtsgränd 11.
I inventeringen 1980 står det om detta hus: ”1 1/2 vånings hus med gul liggande fasspontpanel. Vita snickerier. Delvis ursprungliga fönster. 2-kupigt brunt betongtegel på taket.”



Samma hus idag. Foto: Henrik Henrikson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.