JOHANNELUNDSTOPPEN
(Text uppdaterad 2013. Fotograf: Henrik Henrikson)

Så här såg Johannelundstoppen ut innan bebyggelsen utmed Vinstavägen byggdes. Toppen reste sig över det omgivande slättlandskapet strax nordväst om Hässelby slott på andra sidan tunnelbanan.

Högsta punkten på toppen är 60 meter. Uppe på höjden finns ett plant område på omkring 16.000 kvadratmeter.

Namnet Johannelund kommer från den statarbostad som låg där Johannelundstoppen nu ligger. Det torpet revs på 1960-talet.


På 1950-talet körde man med lastbilar stenmassor från nybyggena runt omkring till den stenkross som låg vid Johannelundstippen.


Sakta men säkert växte tippen så att den till slut innehöll 1,7 miljoner kubikmeter sten och schaktmassor.


1962 hade man denna utsikt från Johannelundstipppen. Det var då som man beslutade att tippen skulle snyggas till för att bättre kunna utnyttjas till friluftsliv. Samtidigt ändrades namnet från Tippen till Toppen.


På vintern användes toppen tidigare som skid- och pulkabacke och på sommaren var här en av Stockholms populäraste skärmflygbackar. Fallhöjden var trettio meter. Det ansågs vara en utmärkt träningsbacke för nya glidflygare men även lämplig för de mer drivna och erfarna.

Numera är området nedanför toppen bebyggd av bostadshus i täta formationer och ingen skärmflyger här längre. Man kan ana toppen där den sticker upp mellan de två husen till höger.


Hela området nedanför toppen är nu bebyggt och ingen kan väl tänka sig att åka skidor nerför den här backen längre. Men trots allt så är toppen fortfarande populär att klättra uppför och många promenerar utmed höjdens gångvägar.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.