Konsten i Hässelby gård

(text och bilder: Henrik Henrikson)

Jag börjar med den pampigaste skulpturen som vi hittar framför Hesselby slott. Den är gjord av Leif Bolter och består av fyra vassa spetsar i diabas från Göinge. På en skylt framför står det: ”Skulpturgruppen utgör Stockholms stads gåva till Stiftelsen Hässelby – de nordiska huvudstädernas centrum för kulturutbyte och uppfördes 1986.”
Skulpturen framför Hesselby slott heter Rådrum och symboliserar de fem nordiska länderna. Man kan se att konstnären sneglat på runstenen strax intill, när han formgivit granitstenarna.
Hesselby slott är numera en konferensanläggning vars entré är ett konstverk. Dörren är en gåva från Oslo kommun till Stiftelsen Hässelby, gjord av Odd Tandberg 1985. Reliefen av koppar och mässing lär ha inspirerats av någon gammal nordisk saga.
Mitt på Hässelby torg står denna populära bronsskulptur av konstnären Thomas Qvarsebo. Staden köpte detta konstverk för omkring 400 000 kronor. Den restes i november 1989. Konstverket heter ”Resenärer” och föreställer åtta personer som står och väntar, kanske på tunnelbanan. Figurerna står på en, här på bilden översnöad, granitsockel.
Från början ville man faktiskt att skulpturen "Resenärer" skulle stå på Lilla torget. Då skulle folk se den när de kom ut från T-banestationen.
På valborgsmässoafton 1990 blev statyn vandaliserad. Någon hade slagit av två av figurernas huvuden. Det blev dyrt att tillverka nya huvuden och montera dem.
I december 2005 invigdes ”Fågel, fisk eller mitt emellan” av Hässelbykonstnärerna Lennart Andersson och Christer Sundström på Hässelby torg. Det är en lekskulptur i cementmosaik och brons som inköpts av stadsdelens medel för att förbättra torgmiljön. Lennart Andersson har även gjort totempålen vid Smedshagsskolan i villastaden, som du kan se under rubriken Konsten i Hässelby villastad.
Vattenbollar - runda stenar i olika sorters granit, som det sakta rinner vatten över. Fontänen är formgiven av landskapsarkitekt Kerstin Sköld i samband med förnyelsen av torget. Ytan på kloten blir mörkare när den sköljs över med vatten.
Denna bild av den gamla fontänen framför biografen i Hässelby gård tog jag 1966. Sidorna är av ljus marmor, och i fontänstrålens kalla vatten badade ofta barn, eller hundar...
”Fåglar i damm”, en bronsskulptur av Mariefredskonstnären K. G. Lindahl 1972. Han hade först tänkt sig att hans Hässelbyfåglar skulle placeras i den gamla fontänen som är på bilden ovanför, men den blev ju riven när ICA fick sina nya lokaler.
Skulpturen fick i stället sin placering i Engelska parken nära Hässelby gårds centrum 1974. Den består av två gigantiska änder, en som sover och en som, med huvudet under bronsvattenytan, letar efter mat.
Inne på Hässelgårdens trädgårdssida fanns denna bronsskulptur - "Cirkusryttarinna" av Nina Torsson. Den uppfördes 1964. I dag är konstverket borta – någon har stulit det.
En annan skulptur på Hässelgården är ”Flicka med hopprep" av Sten Eriksson. Den är också i brons och uppförd 1964.
På Hässelgården finns också denna bronsstaty som inte fått något namn. Den föreställer en hopkurad katt och är gjord av Lizzy Bollach. På bänken sitter föreståndare Ulla Lundin, som guidade mig bland äldreboendets skulpturer.
I bostadshusen på Astrakangatan 100-102 finns flera konstverk av Nisse Ritarn Jonsson med namnet "Skönt Tusental" inne i trapphusen. Denna tavla är från 1965.
I foajén till varje höghus på Familjehotellet i Hässelby gård finns ett konstverk som liknar en liten utskuren bit av en kullerstensgata. Skulle kunna heta "Titta men inte sitta".
Plåtplattor på vägg, föreställande frukt av Josephine Siskind 1998. De hittar man i Hässelby gårds centrum och konstverket heter "Fruktaffär" - kanske passande utanför en affär som säljer druvprodukter.
I porten till Astrakangatan 13 finner man denna målning, som föreställer det gamla Hässelby strandbad.
I Hässelby gårds skolas huvudentré har konstnären Lars Wellton skapat en mosaikvägg som sträcker sig tre våningar upp i trapphuset. Mosaiken består av rödbrun Jämtlandskalksten, gulskimrande marmor från Nasaret, gråbrun Napoleonmarmor från Belgien och djupgröna stenar från Aosta i Italien, mattsvart från Ardennerna, glänsande vitt från Ekeberg i Närke med flera stenar, allt i djurkretsens tolv tecken. Mosaikväggen invigdes fredagen den 28 november 1958.
På mellanplanet i Hässelby gårdskolan ser vi bland annat Skytten uppe till vänster och Vattenmannen. Till vänster skymtar Fiskarna.
Längst ner, i höjd med bottenvåningen i Hässelby gårdskolan, har vi Tvillingarna, en man och en kvinna. Intill finns det trettonde djuret i djurkretsen: Laika, den första varelsen i rymden. 1957 hade ju Sovjet skickat upp satelliten Sputnik 2 med denna hund, och det var så stor händelse att den fick komma med i detta konstverk.
Vid ett besök 2010 såg jag ett alldeles nytt konstverk utanför ungdomsgården Lyktan. Det är ett kakelverk i fasaden vid sidan om entrén. I mitten texten ”LYKTAN” med grafittiliknande bokstäver. Ovanför i mindre stil ”VÅR TEATER”. Dessutom åtta mindre bilder som beskriver verksamheten på gården och teatern. Konstnär är Christer Sundström.
I en entré till Loviselundskolan finns ett litet konstverk inmurat i tegelväggen – en relief i vit sten, föreställande en kvinna i klänning som håller sin vänstra hand mot en blomma som verkar växa vid sidan av henne.
Detta är en bronsskulptur som fanns i passagen mellan stora och lilla skolgården på Loviselundsskolan. Den föreställde två clowner, gjord av Knut-Erik Lindberg (1921-1988). Den invigdes 1957, men numera har den försvunnit. Stulen?
På Loviselundsskolans stora skolgård finns denna skulptur, föreställande en brunbjörn av Arvid Knöppel. Det händer faktiskt ibland att barn ställer fram lite mat till björnen.
Utanför en entré på Viveka Trolles gränd finns denna lilla metallskulptur på en stensockel föreställande en lite förskrämd katt. Den är gjord av Erik Åkerlund 1997. Katten i bakgrunden betraktar konstverket med en kritisk min.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.