Hässelbysteppen

Hässelbysteppen (text och musik Carl J. Kullenberg) skrevs som ett revynummer 1914, och blev snabbt en slagdänga. I den tidens folkparker virvlade dansparen runt på dansbanans golv, i de danser som då var på modet: hambo, mazurka, polka , schottis, vals, jumpa och two step. Den sistnämnda dansen kom just i övergången till en ny dansstil och som dansparen syntes gilla, särskilt då när Hässelbysteppen spelades upp.

Texten till denna melodi har i skilda medier presenterats i olika versioner. Troligtvis därför att man uppfattat orden i texten olika, när man lyssnat på olika skivinspelningar under åren.

Jag har nu, med hjälp av Arne Pettersson som tidigare bott i Hässelby, lyckats få tag i orginaltexten i det notblad som utgivits av Nils Axelbergs Musikförlag, så för första gången kan jag nu presentera den riktiga texten till Hässelbysteppen, med alla tre verserna:

Hässelby är sommarns fluga,
Hässelby det heter duga,
där man visa får sin skönhet,
och får pris för den.
Här man blott i mässing dansar,
grabben stunsigt runt sig svansar,
sen han läskat sig i böljan med sin vän!

Hej, grabbar i simbyx, nu vi fått ett Mölle här,
och bada si så där, och steppa si så här!
Tjö, steppen vid Hässelby den är så hyvens kul,
där dansar man i mässingen och käkar i ett skjul!

Hässelby vid Mälarns stränder,
annat är än stadens gränder,
Hässelby har paradisets alla agremang.
Fikomlövets tid är inne,
här är livet på en pinne,
steppen går vid pukors och trumpeters klang.

Hej, grabbar vi svänga här vår fina vattenstepp,
och ingen hänger läpp, och ingen säger släpp!
Tjö, steppen i Hässelby den är så hyvens kul,
Där dansar man i mässingen och käkar i ett skjul!

Se`n man hela veckan travat
uti stan och bara slavat,
grabben far på söndan ut till badet med sin
"tjej"
Först får bena sig en doppning ,
sen vi steppa utan stoppning,
Adam med sin Eva, hej för kolifej!

Hej grabbar och jäntor, hej för vårat Hässelby,
för det är inte fy, där blir man käck och kry!
Tjö, steppen vid Hässelby den är så hyvens kul.
Där dansar man i mässingen och käkar i ett skjul!
Det har under åren dykt upp flera versioner av texten. En av dessa ändringar kan vara värd att notera.
I den ursprungliga versionen står det "nu vi fått ett Mölle här" i den första raden i första refrängen. Mölle var i början av 1900-talet en livligt besökt badort i Skåne, och namnet var på den tiden synonymt med badparadis och nöjescentrum. När ortens berömdhet med tiden sakta förbleknade blev texten med sin antydan till badorten Mölle obegriplig för senare tiders lyssnare, och någonstans under vägen har texten ändrats till "nu vi fått en bölja här".
Tidigt spelades melodin in av Meissners Militärorkester på skivmärket Husbondens Röst i Stockholm den 8 november 1914. Även Beka Militärorkester gjorde en inspelning på det tyska skivmärket Beka. Båda dessa skivor var stora 78-varvsskivor, så kallade stenkakor.

Hässelbysteppen beskrevs i engelsk musiklitteratur som "a standard Scandinavian polka".

Mikael Persson har för mig berättat om sin farfar som i sin ungdom bodde i ett litet samhälle i Uppland. Detta hände strax efter första världskriget, 1918-1919. En lördagkväll spelade hans farfar, som då var tolv år gammal, Hässelbysteppen på en utedans, på begäran av en amerikan som var närvarande och ville höra en twostep, och Hässelbysteppen var den enda step hans farfar kunde. Farfar ombads spela denna med jämna mellanrum hela kvällen, och som belöning fick han en tvåkrona av amerikanen!

Första april 1927 gavs i New York en 78-varvsskiva ut med de två låtarna "Hesselby steppen - Polka" och "Påsk liljan - Shottis" (också skriven av C. Hagstedt). Melodierna spelades av Hjalmar Petersons Orchestra som på denna skiva kallade sig Olle i Skratthult´s Luffarekapell. Låten spelades samtidigt också in på finska och kallades då "Hesselby-Steppi (two-step)".

Ted Johnson and His Scandinavian Orchestra spelade 29 oktober 1936 i Chicago in en skiva med framsidan "Johan på Snippen" och baksidan "Hesselby stepp". På den skivan medverkade Ted Johnson (violin), Orville E. Lindheim (dragspel), Flo Seidel (piano), Howard Dellwo (bas) och Bill Hasselgrave (trummor, vibrafon). Skivan gavs ut i december 1936 på skivmärket Vocalion.

Den 19 september 1939 spelades nästa 78-varvsskiva in med "Hesselby steppen polka". Det var Whoopee John Wilfahrt And His Concertina Orchestra som spelade in denna skiva i Chicago på skivmärket Decca.

I början på 1960-talet gav Violents ut Hässelbysteppen på både EP och LP.

Trettio år senare producerade Violents en CD med bland annat Hässelbysteppen.

Öijwind´s spelade under 1960-talet in Hässelby Steppen, vilken sedan återutgavs på CD 1995.
Ett annat band som också spelade in Hässelbysteppen på 1960-talet var Gastarna med Hasse Tellemars Orkester.
Gnesta-Kalle gav 1966 ut en LP-skiva med namnet Norden Runt med Gnesta-Kalle. Den innehöll 13 låtar, bland andra Hesselbysteppen (nu med e).

Senare gjorde man en identisk återutgåva med titeln Gnesta-Kalles Favoriter.

I filmen ”Du är inte klok, Madicken” från 1979 spelas Hässelbysteppen av en blåsorkester i en scen där en flygare kommer på besök i staden och utför konstflygning, och där intresserade får åka med på en tur.

Kurt Spjuth spelade 1987 in en LP och en musikkassett med namnet Den vita duvan. Där finns bland andra melodier Hässelbysteppen med.

Hässelbysteppen är även inspelad av den skandinavisk-amerikanska gammeldanskvintetten Skålmusik från Brainerd.

LeRoy Larson heter en sångare som bland annat spelat på logdanser i Minnesota. Tillsammans med the Minnesota Scandinavian Ensemble har han spelat och propagerat för skandinavisk folkdansmusik i USA, Canada och i Skandinavien. De har då spelat favoriter som Sjösala Vals, Bestemors Mazurka och Hasselby Steppen.

Saginaw Subterranean Strings är en entusiastisk instrumentklubb för hammered dulcimer- och akustiska instrument i Michigan i USA. De har på sin reportar... (gissa vad?) jo, "Hasselby Steppin Polka"!

Den mest kända inspelningen var nog i alla fall den med Brita Borg. Hon föddes 1926 på Söder i Stockholm, arbetade som sångerska och revyartist tillsammans med Povel Ramel. Brita Borg lanserades som vokalist på Hässelby Strandbad. Hon uppträdde flera somrar på badets scen.

På denna EP-skiva som gavs ut på Knäppupps skivbolag 1962 finns förutom Hässelbysteppen även Strö Lite Rosor, Arholmavalsen och Vintergatan.

På vinyl-LP "Århundradets melodier" med Brita Borg från 1973 (Sonet/Knäppupp) finns givetvis Hässelbysteppen med.

När bandet Rose-Maries 1996 tog med Hässelbysteppen på sin CD-skiva Källarschottis, komponerades också en dansbeskrivning till melodin. Hässelbysteppen är alltså en polka och skall dansas på följande sätt:

Fattning: Korsfattning framför (skridskofattning), enkel handfattning, snoafattning.

Steg: Gångsteg, polkasteg, snoasteg.

Utgångställning: Parvis i öppen ring, korsfattning framför.

Takt 1-4: Fyra gångsteg framlänges, i dansriktningen, vänd ett halvt varv mot varandra (kavaljer medsols, dam motsols), fyra gångsteg baklänges, i dansriktningen, vänd tillbaka till utgångsställning (kavaljer motsols, dam medsols)

Takt 5-8: Upprepa takt 1-4

Takt 9-12: Enkel handfattning med höger i höger
Dam: Åtta gångsteg, fyra varv runt medsols under kavaljers arm
Kavaljer: Följer damen med åtta gångsteg i dansriktningen

Takt 13-14: Snoafattning, omdansning medsols, två polkasteg (ett varv)

Takt 15-16: Snoafattning, omdansning medsols, fyra snoasteg (två varv)

Dansen börjar om


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.