Parkleken Stråket

Parken Stråket som sträcker sig från Hässelby strands centrum ner till Mälarstranden planerades redan 1954. Då hade man storslagna planer med bland annat en amfiteater för 1500 åskådare och plaskdamm, men stadsarkitekten invände då att det skulle haverera det harmoniska landskapet i sluttningen.

Parkleken anlades dock 1956-57, och resten av parken ned till vattnet blev färdig på 1960-talet. På bilden från 1962 med några vintriga soldyrkare kan man i bakgrunden se parken sträcka sig uppför sluttningen. Dalgången är typisk för den landskapsarkitektur som utformades på 1940- och 50-talen och kallas "stockholmsstilen". Det innebär att man sparar kilar av natur mellan de nybyggda områdena med bostadshus.

Parkleken brukar ha öppet alla dagar i veckan utom söndagar. Under hösten 2010 rustade man upp hela parken. Det blev ett nytt grillhus och ett nytt klätternät. Så bygde man en ny ramp upp till en liten gångslinga som kallas ”titta-lyssna-känn-lek”.

Karta från Trafikkontoret.

På gångvägarna lade man under oktober 2010 en ny beläggning. Den nya ljusa ytan ser nästan ut som pressad korkyta. Det är grus i en tvåkomponents härdplast som täcker områdets gångar. Den ljusa ytan var, åtminstone i Sverige, en nyhet som vägbeläggning, och det blev faktiskt mycket trevligare än de tidigare så trista asfaltsvägarna.

Så kompletterades parken med nya lekredskap och parkmöbler. I övrigt blev det också nya lökplanteringar i parkens gräsmattor.

Foto: Henrik Henrikson


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.