Vi börjar med en riktigt gammal bild från 1908.
På Lövsta sopstation hade man i början av 1900-talet köpt in en ”inspektionsautomobil”.
Vid ratten sitter inspektör Carell och bredvid honom Karl Tingsten. Baktill, på den hårda bagagebänken, sitter föreståndaren för Östra station.
Karl Tingsten var Stockholms förste renhållningsdirektör.



På väg till en fest i Folkets park. Mannen på bilens fotbräda är säkert någon artist som ska uppträda i Folkets hus. Bredvid går en man ur Landstormen. Det var den tidens hemvärn.
Fotograf Harry Grip 1910.


När det blev fred efter första världskriget åkte några trädgårdsmästare och åkare från bland annat Hässelby ner till Tyskland där man efter kriget kunde få tag i billiga lastbilar.
Bilden visar den allra första lastbilen i Hässelby efter kriget, här ombyggd så att passagerare kan sitta på flaket. När tåget inifrån Stockholms central kom till Hässelby järnvägsstation, så fick de passagerare som ville vidare till Hässelby strandbad åka med denna improviserade buss.
Men denna bild från 1918 verkar vara från något annat tillfälle, ett politiskt möte eller något liknande.


Sveabageriets budbil. Det bageriet bytte senare namn till Hässelbybageriet. Sveabageriet låg på Vidholmsbackarna 13.


På denna bild från 1920-talet ser vi lastbilar och hästdrivna ekipage stå uppställda på dåvarande Sandviksvägen, pyntade för fest i Folkets park. Här kan man se att de flesta vägarna i Hässelby på den tiden bestod av uppkörda hjulspår, dammiga eller leriga, allteftersom vädret skiftade.
Foto Harry Grip.


En av de lövklädda lastbilarna står här klar för avgång från Hässelby idrottsplats. Det är festdag och man har hissat flaggan. På idrottsplan pågår en fotbollsmatch.


Här har de lövprydda bilarna kommit till Hässelby slott. Skylten talar om att man är på väg till ”Den stora Samhällsfesten” i Folkets park.


När de löv- och blomklädda lastbilarna kört upp framför Hässelby slott, klara för avgång till Folkets park, står slottets ägare, Christer Bonde, på trappan med familj och personal. Denna dag 1919 har man en insamling för Brunnsparken. Kanske har Christer Bonde bidragit med någon summa.


Ivar Källström, fästman till Lisa Duroj, kommer här in genom grinden på Sundvik med sin nya sportbil. Bilen hade endast en lykta och reservtanken var placerad på fotsteget. Bilden är från omkring 1916.


Landbergs var ett av de åkerier som körde in handelsträdgårdsmästarnas blommor och grönsaker till hallarna i Stockholm. Föraren på bilden heter Knut Axel Nilsson och bredvid honom sitter hans far Carl Wilhelm Nilsson. Ingen förarhytt hade de som skydd mot väder, vind och kyla.


Här kör Knut Axel Nilsson samma bil, denna gång med ett flyttlass. Carl Wilhelm sitter som vanligt bredvid sin son. De svänger in på Berghamnsvägen. Troligtvis är det en av faderns bröder som kör den andra bilen.


Detta foto från början av 1920-talet visar två av Hässelbys äldsta bilar på en utfärd.


Vid slutet av nuvarande Sandviksvägen, där järnvägsövergången låg förr i tiden fanns S. J. Lindgrens Mekaniska Verkstad med telefonnummer 241. Vid den eleganta bilen har några män och kvinnor ställt upp sig, kvinnorna i moderiktiga cloche-hattar.
Fotograf Harry Grip.


En lastbil fullastad med fönster till Edvard Pehrssons handelsträdgård Rosbacken. Bilden är från 1920-talet.


En festklädd lastbil passerar entrén till Hässelby idrottsplats. Vid sidan av vägen har man placerat ett bord och en stol. Är det månne där som man tar upp inträdesavgiften?



En bild från Hässelbyfilmen 1922. Det ser ut som en buss av mindre modell som tar upp passagerare vid busslinjens ändhållplats intill Jontes Café.


Detta är en lastbil inifrån Stockholm som 1924 kommit ut till Hässelby på besök. Jag har tyvärr tappat bort vem som bidragit med bilden, men några av personerna på bilden har jag namnet på. Det är Christian i halmhatten som står på flaket. Bredvid chauffören sitter Dagmar med Gertrud i knäet.


År 1925 anordnades en stor blomsterutställning i Stockholms stadshus. Här har trädgårdsmästare och åkare i Hässelby ställt upp sina bilar för fotografering innan de for vidare in till staden. Bild och text från boken ”Hässelby”.
Fotograf Harry Grip.


Chauffören heter Victor August Emanuel Ragnar, född 1904. Han fick 1 mars 1927 anställning som trädgårdsbiträde och chaufför hos trädgårdshandelsmästare C.F Genitz, Källbackens handelsträdgård i Hässelby Villastad.
Victor Ragnar var inflyttad från Småland . Arbetet varade ganska exakt ett år, sen flyttade Victor vidare till Vendelsö. I 60 år arbetade han som chaufför och trädgårdsarbetare ( vilket var en vanlig kombination förr).
Bild och info från boken "Bilen, familjens bäste vän" av Peter Haventon.


Familjen Spathon har fått bilburet främmande från Stockholm. Året är 1928 och bilen står parkerad vid grinden till Spathons villa på Hässelby strandväg. Framför bilen står Sally. På fotsteget sitter Ida, Alma och Jalle. Inne i bilen sitter Erik Sundbom och hans mor.


Socialdemokratiska valarbetare åker runt i Hässelby 1928.
När bilen kom förbi Harry Grips ateljé på Stationsvägen stannade man till och bad honom att fotografera en gruppbild som minne. På flaket syns att man hade med en liten orkester med två fioler, två banjoer och ett dragspel.
Givetvis strömmade några av traktens barn till för att få vara med på bilden.


Några av de deltagande på lastbilsflaket. Alla finklädda, herrarna med kostym, väst och breda slipsar, damerna i nyinköpta moderna hattar.
Foto: Harry Grip.


Denna bild har Sussie Wahlberg skickat in. Det är hennes farfar Knut Wahlberg som sitter till vänster. Året är 1928 och Knut var Hässelbys första taxiägare.


Vid en trafikolycka på Riddersviksvägen sommaren 1930, precis vid Brunnsparken, blev två män, skomakaren Karl Johan Hedberg från Hässelby och handlanden Paulsson från Stockholm allvarligt skadade.
Bilen, en öppen Ford, kom från Stockholmshållet i hög fart. Vägen gjorde på den tiden en tvär krök vid parken, men bilen fortsatte rakt fram och kolliderade med våldsam kraft mot en brädstapel på andra sidan ett djupt dike. Forden krossades fullständigt och hamnade med hjulen i vädret. Ett vittne skyndade till hjälp och ambulansen rekvirerades.
Från båda männen, som låg klämda under bilvraket, kändes en stark spritdoft, och hela deras framfart tyder också på att de varit starkt berusade.
Bild från DN.


Hässelby borgarbrandkår fick 1936 en alldeles ny brandbil, en A66 motorspruta av fabrikat Ford. Denna bil gjorde sedan sin tjänst i Hässelby fram till 1962.
Lite teknik: Vattentanken rymde 900 liter och pumpen kunde leverera 2.700 liter i minuten.


Samma brandbil med sin personal av frivilliga, färdiga för utryckning.


När man 1938 byggde en ny anläggning på Lövsta sopstation kunde man se dessa betongbilar, med sina färggranna roterande betongblandare.


Kristina Sundéns livsmedelsbutik på Glädjevägen 4. Kristina själv står på trappen till butiken och budbilen står parkerad tätt mot väggen.
Bilden från 1939 är inskickad av Gerd Eklund.


Kristina Sundéns budbil lastas med varor, som ska köras ut till kunder.
Bilden från 1939 är inskickad av Gerd Eklund.


Britt Nettelbladt berättar om denna bild:
"Kolla bilen i bakgrunden. Bilden från 1939 är från Svea bageriet, föregångaren till Hässelbybageriet. Bilden är tagen på gården där Pizzerian Orion nu ligger. Ungdomarna i förgrunden är från vänster Margareta Carlson Nettelbladt (Bowallius), Lennart Nettelbladt, Gun Blomkvist Nettelbladt, Hasse Carlson Nettelbladt, Åke Nettelbladt, Folke Carlson Nettelbladt och Stig Nettelbladt."


En trafikolycka utanför Kafé Eden någon gång på 1940-talet. Fotograf är Harry Grip.


Harry Grips ateljé och fotoaffär på Riddersviksvägen. På planen framför står en Opel Olympia parkerad. Harrys dotter Harriet står bredvid bilen.
Eftersom bilden är tagen 1941 och det är krig ute i världen och därmed bränslebrist i landet, så har bilen fått ett gengasaggregat påmonterat. Bilen kunde därmed drivas med ved.


Samma bil efter freden 1945. Oljeimporten hade kommit igång och man kunde äntligen tanka bilarna med bensin igen. Den här bensinmacken stod i hörnet av nuvarande Albert Landbergs gränd – Sandviksvägen.


Ett glatt gång på ett lastbilsflak utanför Varumagasinet på Riddersviksvägen.
Kan det vara vinnaren i någon skönhetstävling som sitter längst fram på flaket?


På 1950-talet fick folk råd att köpa nya bilar, och då hamnade de gamla på skroten. Det här är bilskroten på Lövsta sopstation.
Fotograf: Karl Heinz Hernried.


En bil av den tidens bulliga modell står uppställd vid Bergslagsvägen intill de åkrar där man just ska börja bygga upp stadsdelarna kring Hässelby slott. I skogsbrynet uppe till höger på bilden kan man se Vinsta gård.


Kvarnhagsgatan någon gång kring 1960 eller däromkring. En rad bilar av skiftande modeller står parkerade utmed vägkanten. Bilden är inskickad av Jill Lindbom.


Under tunnelbaneviadukten 1956 ser man några av den tidens bilmodeller.


Flera 1950-tals bilmodeller parkerade utmed Strandliden 1958. Rolf Nordin berättade om denna bild:
"Närmast i bild står en Ford Prefect. Det var brorsans första bil efter det vi hade flyttat till Strandliden. Han kallade den för "korvkiosken". Inte speciellt rymlig."


Så avslutar vi denna bilkavalkad med en bild från Strandliden 1964.

Lars Enecrona berättade om denna bild:
"Denna bil var spionen Stig Wennerströms stabsbil som min kompis Per Olof lyckas köpa loss efter att Stig W. blivit dömd 1964. Från vänster står Åke Heimer, jag, Lasse Kärrbäck och Lasse Lindberg. Bakom ratten sitter Per-Olov Pettersson."

Henrik Wadensten berättade:
"Lasse Kärrbäck var en tuffing. Hade en HD sportser som han körde hårt med. Jag hängde mycket ihop med lillebrorsan Janne. Minns också Lasses rum där Janne och jag gick in när han inte var hemma förstås. Han hade två stora blänkande tomhylsor från någon kanon (lumpen?). Sen två stora modeller av hot-rod-bilar som vi fingrade på."

Lasse Kärrbäck berättade:
"Bilden är tagen utanför Strandliden 57. Garaget till vänster om det som är öppet var min pappas och där hade jag mina motorcyklar bland annat."


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.