Så här ser Berghamns brygga ut idag 2019. Ungefär där bryggan ligger i dag fanns på 1800-talet en fastighet som hette Bergtorps Hamn. Arealen var bara något över två tunnland. På 1880-talet revs det huset.



Trakten kring bryggan är mycket bergig. Berghamns brygga var Hässelby villastads egentliga hamnplats. Bilden visar hur det såg ut 1923. Det var inte så många villor i området på den tiden..



Denna sångtext återfanns i ett sånghäfte. Melodin är från "Du ska få min gamla svärmor när jag dör".

Du kan vara stolt som bor i Hässelby
Gamla sköna, nya fräscha Hässelby
Fagerstrand och Berghamns brygga
Lambarö och Lövsta stygga
Du kan leva här och dö i Hässelby

Den här bilden från 1910 visar att fartygen på rutterna från Stockholm och norrut ibland kunde få trängas vid Berghamns brygga.




På 1910-talet var kajkanten vid Berghamn inte fullt utbyggd, och småbåtarna förtöjdes där det gick. I förgrunden syns den så kallade klappbryggan.



Vid Klappbryggan brukade husmödrarna skura sina mattor.



En bild från 1914. Trädgårdsmästarna kunde på den tiden fylla två båtar med upp till 400 lådor för transport in till staden varje morgon.
Det var inte ovanligt att båtarna hade hela fördäcket lastat med trädgårdsmästarnas produkter.
Varorna såldes sedan vid Munkbron, Kornhamnstorg, Mälartorget eller Hötorget.
Fotograf Erik Holmberg.



1924 såg området intill Berghamns brygga ut så här. Villa Berghamn syns till höger och längst ut på udden i bakgrunden skymtar Allmänna badet.



Ångfartyget har precis lämnat bryggan vid Berghamn efter att alla sommargäster gått iland och man hade lastat av alla koffertar och väskor.
De som än dröjer kvar på bryggan är finklädda i kostym och sommarljusa klänningar.
Solen lyser, det är varmt och sommaren har just börjat.

Den film man använde när man fotograferade på den här tiden var känsligare för blått, vilket gjorde att allt blått såg ljust ut på fotografiet och den gula färgen återgavs som mörk. Därför ser flaggan i aktern av båten lite konstig ut.




Fram till nu har Berghamns brygga varit byggd i trä. En brygga av det här slaget slets mycket hårt, och 1930 hade den blivit helt nersliten.
Hässelby kommunalfullmäktige beslöt då att bygga en ny brygga vid Berghamn för 7000 kr. Den skulle bli av järn och betong. Visserligen hade de mesta transporterna övergått att skickas med lastbil, men bryggan borde rustas upp ändå, menade man.
Bilden från Stockholms Förstadsblad visar hur dåligt skick den gamla träbryggan var i.


På 1930-talet hade stranden byggts ut till en mer sammanhängande kaj.



Folk har samlats på bryggan. De ska åka med en lustresa till Birka någon gång på 1930talet. Det ska tydligen bli lite kallt och blåsigt, för alla har tagit på sig långa rockar och kappor.
Fotograf Harry Grip.



Året är 1934. Det är far till Gunnar Würtz som sitter på pollaren, längst ut på Berghamns brygga. Med en håv i näven ska han ut och fiska tillsammans med sin kompis, som håller i metspöt av bambu.


Fartyget Remark kommer till Berghamn på1940-talet med sin last av kol. Lastbilarna fylls med kolet för vidare transport till villorna och handelsträdgårdarna runtom i Hässelby. Ett cykelbud har tagit sig en ledig stund för att se på spektaklet. En liten pojke pratar med en av lastbilschaufförerna.
Fotograf Lasse Carlsson.



Denna bild från boken "Hässelby" visar båten Remark vid samma tillfälle.
Bildtexten lyder: "Det är antagligen någon trädgårsmästare som hämtar ett lass av den eftertraktade varan. Men det är inte måttligt vad man har spillt på bryggan."



SWB hade en busslinje Stockholm - Hässelby, som 1946 togs över av SJ Billinjetrafik i Solna. Fyra vagnar trafikerade linjen. Tre av dessa bussar gick till Hässelby Strandbad. Den fjärde bussen gick ner till Berghamns brygga, där det i vart fall i början fanns "bytesmöjlighet" med båt över till Svartsjölandet. SJ kallade linjen "nr 3".

På denna bild från 1940-talet har bussen påkopplad släpvagn med ett gengasaggregat. Bild från Hässelby hembygdsförening.




Svenska Omnibus-Aktiebolaget bildades av direktör Gösta Wahlstedt. Denna buss av så kallad bulldogs-typ syns här vid ändhållplatsen vid Berghamns brygga.



Hasse Ekman berättade:
"Berghamns brygga i början av 1950-talet. Här ser vi min mormor håller i min bror Ingemar och jag i toppluva och min syster Yvonne . Bryggan såg bättre ut då pållarna sticker upp som dom gjorde förr . Mormor ser sliten ut man kan inte begära annat efter ha fött tio barn."



En bild från1958. Vi ser från vänster räknat Bosse, Eva Melander, Nina Morge och ytterligare en kompis. Bilden är inskickat av Eva Hammar.



På 1960-talet såg det ut så här i området kring bryggan. Vid kajkanten står parkerade en DKW 3=6, sedan en Austin A30 (så kallad köttbulle) och sist en Opel Rekord (vilket jag kan meddela efter lite hjälp av Ralf).



Här står Hasse Ekmans fru på1960-talet vid deras alldeles egen brygga.



1960-talet. Hasse Ekman med sin bil vid Berghamns brygga.



1964 hade man planer på att bredda kajen så att den skulle bli mer än dubbelt så bred. Kajområdet skulle då kunna bli bas för en småbåtshamn. Utfyllnaden i vattnet skulle göras med stenmassor bl.a. från utsprängningar i den branta bergklacken på platsen.


Hamnkaptenen hade satt upp denna skylt vid Bergshamns brygga:

Tillstånd att upplägga gods, lossa eller lasta vid Hässelby hamnplan skall inhämtas av hamnkontoret. Tel. 440920 Växel.”

Så platsen har alltså även kallats Hässelby hamnplan.

Den fina villan uppe på berget hade adressen Berghamnsvägen 69. Där bodde en dam som hette Sahlin. Hon drev en firma som hette Skandinaviska Broderier. Huset är i dag rivet.
Fotograf Henrik Henrikson 1967.




En målning av Berghamns brygga 1969 sign KK.
Fotograf Kjell Melander.



På 1970 kom en kraftig storm över Hässelby. Vågorna vid Berghamn gick över kajen och slog mot berget. Alla båtar som låg vid Berghamn blev helt sönderslagna. Båten i bild var Hemming Österbergs. Han brukade åka till Åland med den. Nu blev den i stormen bara skrot.

Den mörka killen som sitter på den sönderslagna båten heter Jan Stridh.
Fotograf Fisk-Lasse Karlsson.




Den sista filmen som spelades in med Pippi Långstrump heter På rymmen med Pippi Långstrump. Det är en svensk barnfilm som spelades in 1970. Filmen spelades in bland annat vid Berghamns brygga där fartyget Tryggö låg.
Handlingen går ut på att Pippis vänner Tommy och Annika rymmer hemifrån, då de är trötta på sin mammas tjat. Pippi följer med dem och de får tillsammans uppleva många små äventyr innan de återvänder hem.



Här ser vi båten som var med i Pippi-filmen - Tryggö - utanför Berghamns brygga. Denna bild från 1970-talet är inskickad av Kjell Melander.



Fartyget Rya har lagt till vid Berghamns brygga.
Fotograf Gösta Widlöf 1980.



Under vattnet utanför bryggan kan man hitta lite av varje. Vrak, kundvagnar, cyklar, rullburar, däck, cementringar, kassaskrin, trädgårdstomtar, flaskor, burkar, linor som går kors och tvärs, kräftor, stora abborrar med mera.

Anders Löfqvist berättade:
Trevlig dykplats trots dålig sikt. Där finns två segelbåtar, ett kassaskåp och diverse andra saker folk har dumpat.”

Här har Sven-Erik Nyström dykt och fotograferat 2015. Han hittade bland annat några cyklar och ett strykjärn.




2015 stängdes bryggan av. Den skulle totalrenoveras och rustas upp.
Fotograf Henrik Henrikson.



Man bilade bort den gamla betongen, så att man skulle kunna göra om bryggan från grunden.
Fotograf Hasse Ekman.



Året efter hade man kommit så långt att man kunde påla för den nya bryggan.
Fotograf Hasse Ekman 2016.



Några av de som byggde den nya bryggan.
Bild från Peab 2016.



När den nya bryggan ny och fin kunde invigas 2017 var det en allmän önskan att man skulle upprätta en båtförbindelse från Berghamns brygga till Stockholms innerstad, så som det var förr.

Ann Rydstedt berättade:
Visst vore det roligt om Sigtunabåten hade en chans att hämta passagerare från Berghamns Brygga! Igen.... Bara som ett exempel. Vi skulle kunna utnyttja alla våra fantastiska vattenvägar så mycket bättre.”

Hélène Boëthius berättade:
Här brukade båtar till Sigtuna anlägga på sommaren för inte så hemskt många år sedan. Nu är det väl dags att man kan ta båten in till stan, det skulle vara trevligt och spara ¨på klimatet och kanske även tid.”

Fotograf Mikael Andersson.




Nedanför villan på Berghamns brygga 5 finns denna fina brygga i trä.
Fotograf Henrik Henrikson 2019.



Och strax intill, nedanför Berghamns brygga nr 7, hittar man denna brygga.
Fotograf Henrik Henrikson 2019.



På den höga klippväggen vid Berghamns brygga sitter en hästsko monterad, med öppningen uppåt på gammalt vis, ”så att inte lyckan ska rinna ut”. Men varför sitter den där? Och hur länge har den suttit där? Någon som vet?
Fotograf: Henrik Henrikson.


På Berghamns brygga 5 låg förr denna tvåvånings villa, från ca 1910-talet. Den var kraftigt om- och tillbyggd. Fasaderna var klädda med rosa eternitplattor. Huset hade stora perspektivfönster från ca 1950 och rött plåttak.
Rune Flenning och hans mor bodde i undervåningen.

Hasse Ekman, som bodde två år i denna villa, berättade:
"I detta hus bodde vi 1964 då vi gifte oss, Ulla och jag. 1966 föddes vår Son Peter där."

Byggnaden var helt omgiven av sentida villor med modern utformning och låg helt ensam i sitt slag. Eftersom det skulle krävas ett omfattande rekonstruktionsarbete för att byggnaden skulle upplevas som en äldre ursprunglig byggnad så beslutade man att huset skulle rivas.




På samma adress ligger fortfarande denna villa. Huset är byggt 1972.
Fotograf Henrik Henrikson 2019.



Det andra huset som har adress Berghamns brygga är huset på nummer 7. Denna villa med 165 kvadratmeters boyta byggdes 1977 med både gillestuga och bastu.
Fotograf Henrik Henrikson 2019.



Så går solen ner bortom Berghamns brygga.
Fotograf Henrik Henrikson 2019.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.