Fagerstrand är en 900 meter lång väg, som slingrar sig en bit ovanför stranden i södra Hässelby. Vägen var tidigare en del av Ringvägen, Stenhagsgränd (som dessutom en gång i tiden hetat Granitvägen) samt en del av Stenhagsbrinken. Fagerstrand fick sitt namn 1950.


På denna karta från 1930 har jag markerat Ringvägen, som idag är Fagerstrand.


På dagens karta ser man att Fagerstrand har flera sidogator. Alla fastigheter mellan Fagerstrand och stranden har adress Fagerstrand.
Det är lite status att bo i detta område. Villorna är ofta lite större, pampigare och swimmingpoolerna ligger lite tätare här.


Här i början av Fagerstrand, nummer 5 – 9, ligger sex hus byggda 1975. De ligger fridfullt nära sjön. Man har byggt stora trädäck och loungedelar under tak med utsikt över Mälaren.


På Fagerstrand 6 ligger denna villa, från tiden före den stora utbyggnaden på 1970-talet, flankerad av två stora popplar.


På Fagerstrand nr 11 strax före nedfarten till Allmänna badet låg Almdalens Handelsbod. Adressen på den tiden var Ringvägen 50. Den gula villan uppfördes mitt på tomten troligen 1907 och inrymde under 1910- och 1920-talen Almdalens handelsbod. Den lilla, men välförsedda butiken innehades av köpman Gunnar Åhlund.


Lennart Carlsson, som minns barndomens somrar på Lambarön, kan berätta om denna butik:
”Ofta besökte vi Hässelby när vi skulle handla. Någon affär fanns ju inte på Lambarö. Närmaste affär var Almdalens. Den låg mellan tennisplanen vid Sandviksvägen och Hemgården vid Rosbacken. Där fanns det mesta att köpa trots att butiken var ganska liten. Här expedierades varorna direkt över disken. Snabbköpsbutiker var då ett okänt begrepp. Vi hade med en lång komihåglapp för säkerhets skull.”


Ännu en bild av det fina affärshuset. I bakgrunden syns Lambarön och längre bort Svartsjölandet.


År 1928 byggde man ett nytt hus närmare vägen. Butiken flyttades till det nya huset och bytte namn till Almdalens Livsmedel. På detta lite suddiga flygfoto har jag märkt det nya affärshuset med 2. Siffran 1 märker det gamla affärshuset. Det var det nya huset som sedan brann ner. Det gamla huset finns ju kvar än idag.


Här låg huset med butiken Almdalens Livsmedel, det hus som brann ner. Endast det här garaget klarade sig.

En oktobernatt 1949 utbröt den kraftiga eldsvådan i träbyggnaden där Almdalens affär låg. Elden blossade upp vid tretiden på natten och upptäcktes av en av grannarna. Han tillkallade Hässelby brandkår. Det tog en bra stund innan alla mannarna i den frivilliga brandkåren hade tagit sig till brandstationen och fått ut brandbil och alla redskapen.
Branden förstörde en stor del av huset. Taket blev helt ramponerat. Lagret och inredningen blev också till största delen förstörd av lågorna.
Affärens innehavare, Gunnar Åhlund, lyckades rädda sin bil som han hade parkerad i det här garaget. Byggnaden med affären var helt uppförd i trä och den ägdes av T. W. Stedt. Allt var försäkrat.
En polisutredning kom fram till att elden troligtvis vållats av något fel på de elektriska ledningarna i huset.

Hasse Ekman berättade: "Jag minns när det brann i butiken. En natt började brandlarmet tuta. Jag bodde på Vallabacken då och såg att det var brandrök. Det tog inte många minuter så var jag vid den brinnande affären. För brandkåren tog det en bra stund innan dom kom."

Köpman T. W. Stedt fick faktiskt byggnadstillstånd 1950 att efter branden bygga en ny affärsfastighet på platsen, men det blev inte så. Endast garaget klarade sig från elden, och där hade under en tid ”Dansken” sin bilverkstad. Han jobbade tillsammans med Hallberg sr.I stenmuren tvärs över vägen, från garaget sett, finns en dörr som leder till en rotfruktskällare som användes av Almdalens Livsmedel.


Huset med den nya affären brann ner, men det gula huset där den första butiken låg finns kvar än idag. Det används numera som bostadshus. Det är en fantastiskt charmig villa i ett lugnt område med fin utsikt mot vatten.


Huset har två sovrum på övervåningen. På nedre våningen finns ett vardagsrum med kakelugn, matsal och kök.
Bild från Remax Sverige.


På Fagerstrand 14 ligger denna trevliga tvåplansvilla i suterräng. Huset byggdes 1974, och här passar uttrycket badrocksavstånd till badstranden, som ligger precis tvärs över vägen.


Ungefär där den östra delen av Badhusparken ligger idag låg förr handelsträdgården Bergvik.
På detta flygfoto från 1935 ser man handelsträdgårdens växthus till vänster.
Här började Erik August Leonard Petterson (född 1845) sin handelsträdgård 1903. Hans hustru hette Karin.
1918 tog sonen George Leonard Petterson (född 1872) över verksamheten. George gifte sig 1904 med Olga, född Juhlin. I trädgårdsanläggningen hade han sex växthus, som han skötte minutiöst. Där odlades 13.000 rosplantor, varav ett tusental på kalljord. Uppvärmningen av växthusen skedde med varmvatten. George installerade en automatisk vattenanläggning med elektrisk motor. Han dog 1931 och då övertogs verksamheten av Gunnar Edvin August Nordström (född 1891).
Även Sven Karlsson var en tid verksam på handelsträdgården.


På en karta från början av 1900-talet kan man se villan Bergvik som låg lite nordväst om Berghamns brygga. Detta var innan vägarna i villastaden hade namn. Man namngav varje villa i stället.


Badhusparken ligger som en oas bland alla villorna. Här kan man komma fram till stranden, hitta en lugn plats att koppla av på och lyssna på vågornas skvalpande i sommarvärmen.


Här är en detaljerad karta över Badhusparken.

Badhusparken är en 2,3 hektar stor strandpark vid Mälarens strand. Parken utgörs av kuperad naturmark med mycket berg i den västra delen och planare gräsytor i den östra delen. Två relativt branta parkvägar leder ner till stranden.I Badhusparken ligger Allmänna badet. Den lilla badplatsen består av två delar där den östliga delen är ett strandbad och den västliga delen består av ett bryggbad med en äldre betongkonstruktion.


På 1950-talet bodde familjen Östergren med barnen Göran och Gunnel i denna villa här på Fagerstrand 18. De bodde på övervåningen och barnens farmor och farfar innehade undervåningen. På den tiden hade husets fasad en gul ton.


En arkitektritad villa från 1983 ligger på Fagerstrand 22. Vardagsrummet har stora fönsterpartier med en fin sjöutsikt.


I området finns flera fina villor bevarade från tidigt 1900-tal. Detta är villa Bergvik, som ligger på Fagerstrand 27, i direkt anslutning till Badhusparken.


På Fagerstrand 30 hittar vi ytterligare en väl bevarad villa från första hälften av 1900-talet.


Fagerstrand 33B har en elegant fasad med pelare vid entrén.


På klassisk adress, Fagerstrand 37, återfinns gamla Hässelby villastads prästgård, denna pampiga villa från tidigt 1900-tal.
Huset är byggt 1903. Villan i tre våningsplan har genomgått genomgripande renoveringar men har bibehållit sin charm. Det finns i huset tre pampiga kakelugnar som är tidstypiska.


Eivor berättade om prästgården:
"Pastor Bergstrand och hans ”milda” hustru höll på 1940-talet symöte varje tisdag i prästgården som låg intill Mälarens strand och granne till mina föräldrars villa. Då prästens barn och jag var jämnåriga var jag ofta med och lekte i deras stora hus i köket hos ”Gunnel”."


Per-Rune Flenning berättade om prästgården:
”Vår egen pastor, Wilhelm Bergstrand, höll i allmänhet gammaldags distans till sin hjord. Men kom man Wilhelm Bergstrand inpå livet och lyckades vinna hans vänskap ändrades hans sätt. Den kyliga själasörjarattityden byttes i intim förtrolighet.
Varje Valborgsmässoafton under en rad av år tände församlingen våreldar på bergknallen ovanför Allmänna badet och där höll han helt charmanta tal till den spirande våren.
Medan majbrasan falnade samlades vi i en inre krets som stod Wilhelm Bergstrand nära i prästgården. Wilhelm utvecklade ett charmant, generöst och något bullrigt värdskap. Hans blida hustru Inga, en inkarnation av den ständigt tjänande Martha, smög leende omkring och såg till att alla tog för sig av de sju sorternas kakor. Kvällarna i prästgården slutade i allmänhet med att Wilhelm Bergstrand höll aftonbön.”


Ibland kan man misslyckas totalt. När jag skulle ta en bild av huset på Fagerstrand 38 så upptäckte jag att det var helt omöjligt. Det var ett hus helt utan insyn där uppe på höjden bakom all växtlighet. Jag vet bara att det är en tvåplansvilla med magnifik sjöutsikt och att det finns en swimmingpool på tomten.

Här bodde på sin tid Aina Flatow, en mycket känd och omtyckt lärarinna från Hässelby villastadsskolan. Hon föddes 1900 och dog 1980. Hon kom till Spånga i början av 1920-talet där fadern då tillträdde en lärar- och klockartjänst. Hon hette då Holmström. Efter lärarexamen flyttade Aina till Hässelby villastad, där hon var verksam i 45 år. Hon har bland annat tillhört styrelsen för Rödakorskretsen och Hässelby kyrkobyggnadsförening och var även verksam inom den kyrkliga syföreningen. Hon gifte sig med kamrer Torsten Flatow, som under 15 år var ordförande i Planteringssällskapet i Hässelby.


Under alla de år Aina Flatow var folkskolefröken i Hässelby villastads skola var hon omtyckt av sina elever, och många kommer fortfarande ihåg henne med glädje. Eller som en elev uttryckte det: ”Hon hade pondus så det räckte. En riktig gammaldags småskolefröken. Henne gillade jag.” Aina körde en Volvo PV, och hon hade placerat en träkloss under gaspedalen, så att hon inte skulle kunna köra för fort. 1958 blev hon änka, men bodde kvar i villan på Fagerstrand 38 resten av livet. Hon bjöd någon gång varje läsår hem sina elever i små grupper till sin villa och bjöd på saft och bullar.På Fagerstrand 39 hittade jag denna mysiga villa.


Nu börjar vi närma oss slutet av vägen. På Fagerstrand 48 – 62 ligger dessa fina radhus.


På Fagerstrand 55 ligger detta intressanta hus. Det är vackert och verkar vara byggt tidigt på 1900-talet, men jag har inte fått tag i några uppgifter om huset. Dessutom finns det ett hus till på tomten där nere till höger.


Vid Fagerstrand 55 skymtar ytterligare ett hus därnere vid stranden. Det ser ut att vara byggt i samma stil.


Fagerstrand 55 sett från luften, med hjälp av Google Earths digitala framställning.


Terrängen mellan vägen och stranden är stundtals mycket bergig med flera branta klippstup. Det gör att flera hus fått en arkitektur vilken anpassats till den sluttande terrängen, som detta hus på Fagerstrand 57A.


Stor vacker villa på Fagerstrand 59 med vid utsikt över Mälarens vatten.


På Fagerstrand 69 ligger denna gula tvåplansvilla med källare. Den är byggd 1935. Med absolut hänförande mälarutsikt och stora sociala ytor samt ett underbart läge i det vackra Hässelby södra villastad. Ett stenkast från strandlinjen med badstrand och promenadstråk.


Det gula huset på Fagerstrand 69 har generösa utrymmen där man kan koppla av även utomhus. Bild av lounge från Svensk Fastighetsförmedling.


På Fagerstrand 75 ligger förskolan Strandrågen.
"Vi ger barnen tid att formulera sina tankar, teorier och frågor om världen, på sitt eget sätt."


Går man in på Google Earth Pro kan man se hela jorden som ett flygfoto. Zoomar man riktigt nära kommer man ner i gatunivå. Ibland har människor kommit med på bilderna, och på Fagerstrand hittade jag detta par som fastnade på flera bilder när de promenerade utmed Fagerstrand för att svänga in på Rosbacken. Google dimmrar alla ansikten som kommer med på bilderna, men de här ungdomarna verkar tycka det var kul att komma med i Google Earth.


Riddersviks sjösällskap har sin brygga här nedanför Fagerstrand.


Jag hittade denna fina och stämningsfulla bild av Sjösällskapets brygga i skymning, fotograferad en vinterdag 2018 av Hans Erik Hansson. Man hör tystnaden och känner doften av nyis, som just ska till att bildas.


Längst ut på Fagerstrand ligger flera radhus byggda 1986. De har ett strålande läge precis vid Mälarens strand.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.