Gartnerstigen är en 320 meter lång villagata i södra Hässelby villastad. Gatans namn faller väl under kategorin »trädgårdar och trädgårdsmästare».

Gartner är ett numera mindre brukligt (från tyskan lånat) ord för trädgårdsmästare. Den idylliska gatan, som knappast har någon biltrafik, fick sitt nuvarande namn 1950. Tidigare hette gatan Sandåsvägen.
Foto: Henrik Henrikson.




På denna karta från 1930-talet heter vägen Sandåsvägen. På höjden intill planerade man att placera villastadens kyrka (den med gult markerade byggnaden). Där hade den svenska statskyrkan fått en storslagen placering.

Statskyrkans byggnad blev i stället uppförd på den smala tomten mellan folkskolan och kommunalhuset (nuvarande museet) till vänster på kartan.




Denna karta från 1955 visar hur man då planerade den bebyggelse som finns idag utmed Gartnerstigen. En dagskola är markerad med rött. Den som senare blev förskolan Giraffen.



I början av Gartnerstigen, på nummer ett, ligger denna enplans mexitegelvilla med 7 rum och kök. Den byggdes på 1970-talet och utrustades med allt det som skulle vara på den tiden, bland annat bastu, gillestuga och ett tvåbilsgarage.
Foto: Henrik Henrikson.



Denna bungalow i samma stil på Gartnerstigen 5 har också sju rum och kök.
Bild från Ekenstam.



Gaertnerstigen 8. Villan är byggt 1922, och är därmed det äldsta huset utmed hela gatan.
Huset är tillbyggt åt gatan, så man inte ser den äldre delen av byggnaden från det hållet. Men på denna bild från Google kan man ana den äldre delen av villan.



Från gatan ser villan på Gartnerstigen 8 ut så här. Den orginella tillbyggnaden gör att fasaden ser ut som en rad med fiskestugor på västkusten. Det är i alla fall vad jag tycker. Den ursprungliga gamla delen av villan syns inte alls från det här hållet.
Foto: Henrik Henrikson.



Mellan hus 18 och 22 går en 65 meter lång gångväg upp till Tibastvägen. Denna gångväg används bland annat av barnen till förskolan Giraffen.
Huset som skymtar till höger är en grupphusvilla på 5 rum och kök.
Foto: Henrik Henrikson.



Gartnerstigen 22. Denna villa är byggd 1972. Där ryms två sällskapsrum, kök, 5-6 sovrum, 2 badrum och garage. Idag har detta hus fått en ljusare fasad.



På Gartnerstigen 23 finner man denna villa med harmoniska proportioner, Huset är byggt 1989 och rymmer 6 rum och kök.
Foto: Henrik Henrikson.



På insidan av denna villa på Gartnerstigen 23 kan det se ut så här.
Bilder från Fastighetsbyrån



Gartnerstigen 24. En souterrängvilla byggd 1973 på 5 rum och kök.
Foto: Henrik Henrikson.



Tidigare namn på den här vägen var före 1949 Sandåsvägen.På denna karta från 1951 så är det mesta av Sandåsvägen bara en knappt farbar gångstig. Jag har markerat en numera riven villa vid vägen. Den låg på den tomt som idag har adressen Gartnerstigen 29.

Christer Uppström berättade om den tiden då Gartnerstigen var som en bredare stig:
”Gartnerstigen var på tidigt 1960-tal, och kanske redan tidigare, som en bredare stig mellan två vägar. Man kunde köra bil i och för sig. Nära halvvägs på den snutten låg en soptipp, en ganska välskött sådan. Jag tror att gatukontoret var entreprenör. Vi grabbar fann denna "guldgruva" och döpte det till varuhuset. Ty där hittade vi massor av pantbara flaskor mest sprit/vin som vi kunde panta. 5 öre för små och 10 för stora. Så vi fick släpa dom hela vägen ner till Hässelby Gård och systembolaget, som låg i höghuset som kallades fyll-12an. De tog emot sina buteljer. Resten gick bra hos alla som sålde typ läsk och pilsner.”




Här syns denna villa på ett flygfoto från 1920-talet. Den med gult markerade vägbiten är idag en del av Gartnerstigen.



Här är en bättre bild av det hus som låg på den tomt vilken idag har adressen Gartnerstigen 29. Fotot från 1910-talet.



Den gamla villan, som syns på de ovanstående bilderna, brändes ner på 1970-talet och man byggde 1979 på platsen två villor med adresserna Gartnerstigen 27 och 29.

Den man som bor i den bortre villan skrev till mig: “Vi bor på nr. 29 och har hört att det fanns en fin kåk som (tyvärr) brändes ner för att våra skulle byggas. Har bland annat hittat gammal spik och annat i marken från förra sekelskiftet.”
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.