Filminspelningar i Hässelby

text: Henrik Henrikson

Järnvägstationen i Hässelby villastad är nog en av de mest filmade stationerna i Sverige. Den finns med i många långfilmer. Det var en idyllisk gammaldags stationsmiljö på bekvämt avstånd från filmstudierna i Råsunda. Dessutom fanns en gångbro över stationsområdet varifrån man kunde spela in fina filmscener lite grand från ovan.
Flera av Åsa-Nisse-filmerna spelades in vid Hässelby villastads station. Vid många filminspelningar byttes stationens namnskylt tillfälligt ut mot till exempel Blomstermåla eller Katthult. För att få en tidstypisk miljö användes ofta ett äldre lok från 1901.

Här är en lista på några av de filmer
som innehåller scener inspelade i Hässelby:

Ett köpmanshus i skärgården
När man till denna film spelade in scener vid Riddersviks gård blev skådespelaren John Westin avkastad från en häst, som skrämts. Han kastades mot ett träd och fick ett allvarligt sår i huvudet. Man skickade efter en läkare som kunde lugna filmteamet med att det inte var så allvarligt med John Westin. Han fick i alla fall ligga kvar på Riddersviks gård över natten för att ta igen sig.

Filmen spelades in i Gerlesborg, Bovallstrand och Bottnafjorden i Bohuslän och på Riddersvik. Filmen hade premiär 1925.

Romans
Detta är en svensk film från 1940 i regi av Åke Ohberg. Filmen spelades in under september och oktober samt början av november 1940. Man gjorde inspelningarna vid Europa Studio i Sundbyberg med exteriörer från Hässelby.

Svarta rosor
Detta är en svensk film från 1945 i regi av Rune Carlsten. Filmen spelades in vid Centrumateljéerna och Sandrew-Ateljéerna i Stockholm med exteriörer från bland annat Hässelby villastad. I rollerna kunde vi bland andra hitta Viveca Lindfors och Anders Ek. Dessutom Eva Dahlbeck som bodde i Hässelby på den här tiden.
Kvartetten som sprängdes
Några scener till denna film spelades in en natt i juli 1950 på Hässelby järnvägsstation, där man med ett från järnvägsmuseum framkört antikt lok och Hässelbystationen som fond skapade en tidstrogen sekelskiftesvision. Inspelningarna pågick till tvåtiden på natten och samlade en mycket stor skara intresserade bland hässelbyborna.
Lars-Erik Widell berättar:
"När vi skolbarn gick förbi stationen på väg hem efter skolan hände det att vi blev stoppade under pågående filminspelning och tillsagda att vänta på stationsvägssidan om bron. Ibland fick någon av oss stå som statist i något hörn på stationsområdet. Jag har sett en sekvens på tv ur en film, där Arne Källerud är "stins" och vevar ned bommarna vid nuvarande Åkermyntan."
Stjärnsmäll i Frukostklubben
Denna film spelades in 1950 med Sigge Fürst och Åke Söderblom med flera. Lars-Erik Widell berättar om filmen: "Åke Söderblom springer fram och tillbaka utanför Lidmans Trädgård, dvs mellan bommarna och Skälbyvägen. Och flera vyer visas i sammanhanget: Mekaniska verkstaden, Hässelby kyrkas kyrktorn, en svepande bild på håll över Trädplantsodlingsområdet mitt emot Mekaniska etc."
Dansa min docka
En film inspelad 1952 med bland andra Nils Poppe, Inga Landgré och Kenne Fant. Filmen är inspelad blad annat i Råsunda och Lövsta, Hässelby med flera platser.
Anders Åslund berättar:
"En rolig sak med stationen är att det till och med spelades in amerikanska västerfilmer. De använde stationen som tåg- och telegrafstation. Alla vi ungar stod på viadukten och hängde och dreglade över skeendet. En ryttare kom runt hörnet på huset. Ut ur stationen kom en telegrafist med ett papper som han överräckte till ryttaren som red iväg i sporrsträck."
Han glömde henne aldrig
Denna film från 1952 innehåller en slutscen som är inspelad vid Hässelby villastads järnvägsstation. Sven Lindberg ska resa och Anita Björk tar avsked av honom. En snabb exteriörbild där stationsskylten är dold bakom en lövad trädgren följs av några interiörbilder.

Gud fader och tattaren
Detta är en film i regi av Hampe Faustman. En del exteriörscener spelades in 1953 på Hässelby station. Filmen hade sin premiär 8 februari 1954 på biograf Astoria i Stockholm. Efter premiären ändrades titeln till ”Tattarblod”.
Lasse Carlsson berättar:
"Tågscenen skulle visa tåget under gång i kupén och för att det skulle se ut som tåget vaggade hade man kört in långa kraftiga träreglar i fjäderbladen ovanför hjulen på varsin sida om tåget där karlar stod och gungade för att få in den rätta effekten."
Blockerat spår
Denna film från 1955 är delvis inspelad på Riddersviksvägen i Hässelby villastad. Filmen innehåller scener som spelades in, dels utanför Café Brunnsparken, dels uppe på caféets övervåning. Däremot är för en gångs skull inte järnvägsstationen i filmen Hässelby utan i stället Mjölby och Tumba.

Ur filmens story: En man, skådespelaren Alf Kjellin, kommer fram till ett kafé. Detta skall just stänga, men ägarinnans dotter, Lilly, lovar att ordna en kopp te åt honom på övervåningen. Där blir han vittne till ett dödsdrama...

Flickan i regnet
Denna långfilm i regi av Alf Kjellin spelades in 1955. Lasse Carlsson mindes när man spelade in några av filmens scener vid Hässelby station: ”Det var mycket spännande att följa inspelningarna och se skådespelarna av vilka jag kände igen flera. Meg Westergren bar en tung resväska fylld med vedträn över viadukten och regnet åstadkoms genom att Hässelby borgarbrandkår stod sprutade vatten rätt upp i luften.”

Filmen, som var Alf Kjellins långfilmsdebut, ansågs vara den säsongens bästa svenska film.

Moln över Hellesta
Denna klassiska film spelades in sommaren 1956. Medverkande var Isa Quensel, Doris Svedlund, Bullen Berglund m.fl. En interiörscen i ett växthus spelades in i Hässelby.
Suss Gott
Detta är en svensk komedi från 1956 i regi av Gunnar Höglund. Pekka Langer har huvudrollen och spelar sig själv. Filmen handlar om mångsysslaren Pekka som har dåliga affärer och jagas av ett inkassobolag. Då får han i uppdrag att åka runt och göra reklam för en liten revy "Smått och gott". I en scen anländer sällskapet med tåg till en station. Det är inspelat på Hässelby station. När filmen visades på Hässelbys Folkets hus så väckte den scenen jubel i publiken.
Stockholmssommar
Handlar om en kärleksaffär mellan en 23-årig fotograf och en tioårig flicka som dansar. Inspelad i huvudsak under 1967 men man gjorde kompletterande tagningar ända fram till 1969. Några scener är tagna i Hässelby.
Kråkguldet
En svensk TV-serie för ungdom. Spelades in under januari – februari 1969. Bland rollerna hittar man Staffan Hallerstam, Stefan Feierbach och Maria Lindberg, med flera. Skolscenerna spelades in i Hässelby Villastads skola. Det blev givetvis stor uppståndelse bland eleverna när TV-teamet kom dit. I filmen finns många scener från det gamla huset i Hässelby villastads skola – de gamla klassrummen, trätrapporna i trapphuset, ribbstolarna i gymnastiksalen, kartplanscher i förrådet med mera.
Luftburen
Långfilm från 1973 baserad på romanerna Luftburen och Vattenslottet. Det finnas någon scen i filmen som inspelats på Lövsta soptipp.
Ett anständigt liv
Denna film är en fortsättning på Dom kallar oss mods. Ett anständigt liv spelades in under 1976 – 1979 i Stockholms centrum, Hässelby, Lövsta med flera platser. Hässelby förekommer endast i några korta sekvenser utan betydelse för handlingen.
Flickan i spegeln
I juli 2002 spelades denna rysarfilm in i Stockholmstrakten. Några scener spelades in i Hässelby gård. Statisterna vid det tillfället tackades av filmbolaget med följande ord: ”Tack alla snälla statister som medverkade på torget vid Hässelby gård igår! Ni var otroligt duktiga. Så smidigt fungerar det sällan när så många ska vara med samtidigt.”
Hip Hip Hora
En ungdomsfilm med Amanda Renberg som Sofie och Filip Berg som Sebbe. Denna film från 2003 har många utomhusscener från Hässelby gård. Man har filmat bland annat i centrum och på tunnelbaneperrongen (bild: se nedan).
165 Hässelby
Filmen ”165 Hässelby”, som handlar om några ungdomar med olika problem i Hässelby hade sin premiär på Prismabiografen i Hässelby gård fredagen den 4 mars 2005.
Hässelby på riktigt
En grupp äldre ungdomar i Hässelby sökte 2005 anslag för att kunna göra en film om hur det verkligen är att växa upp i Hässelby. Filmen ”Hässelby på riktigt” skulle visa stadsdelen ur ungdomarnas perspektiv både positivt och negativt. Målet var att föra fram ungdomarnas egna tankar och väcka hopp om en ljusare framtid. Vällingby Fritid AB skulle stå som projektansvarig. Det hade godkänts ett anslag på 40 tusen kronor till projektet, men vad jag har kunnat se, så satte man aldrig igång med detta filmprojekt.
Diverse journalfilmer
Förutom järnvägsstationen var strandbadet en populär inspelningsplats för många journalfilmer. Under årens lopp har det gjorts många längre och kortare reportage från Hässelby strandbad. På en sådan film från 1919 ses dessa två damer posera i tidstypiska baddräkter. På en annan journalfilm från 1927 i Sveriges Televisions arkiv ser man operabaletten dansa på strandkanten. De springer ut i vattnet med Lambarön i bakgrunden.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.