Vi börjar med ett askfat som gavs ut i samband med invigningen av Vällingby centrum 1954. Den tillverkades av Rörstrand åt Björns Glas o. Porslin, som hade en butik i Vällingby centrum.
Det lär också finnas en askkopp med samma motiv.En annan porslinstallrik med vällingbymotiv. Den tillverkades också av Rörstrand åt Björns glas & porslin. Kanske till något jubileum.


Så har vi den stora samlarserien Hässelby, utgiven av Hässelby Trädgårds- och Hembygdsmuseum. Alla tallrikarna i serien ritades av Fabbe Wahlberg 1990. Varje motiv gavs ut i 300 exemplar.

Tallrik 1 Hässelby Villastads järnvägsstation.

Tallrik 2 Folkets Hus i Hässelby Villastad.

Tallrik 3 Handelträdgårdssamhället Hässelby villastad.Ytterligare tre till minnestallrikar i samlarserien Hässelby:

Tallrik 4 Hässelby Villastads Kyrka.

Tallrik 5 Hässelby Villastads Kommunalhus.

Tallrik 6 Riddersviks Gård.Nu går vi över till samlarserien Vällingby Förr och Nu. Dessa 6 olika tallrikar tillverkades i 2 500 exemplar och de kommer inte att nytillverkas. Det gavs ut en ny tallrik varje år under sex års tid.

Tallrik 1 Jan-Pers stuga 1979. Motivet har ritats av konstnären Sven Jonson, efter foto av Bo Carsing.

Tallrik 2 Råcksta Gård 1980.Den här tallriken ingår också i samlarserien Vällingby förr och nu som tallrik nummer 3.
Den gavs ut 1981. Motivet, som är Vällingby gamla småskola, är ritat av Jorma Räisänen efter ett fotografi från Stockholms stadsmuseum. Räisänen var mönstertecknare för Gustavsbergs Fabriker 1980 - 1984.


Ytterligare tre tallrikar i serien Vällingby Förr och Nu:

Tallrik 4 Vinsta Gård 1982. Motivet har ritats av Jorma Räisänen efter foto av Bo Carsing.

Tallrik 5 Vällingby Storgård 1983.

Tallrik 6 Hässelby slott 1984. Motivet har ritats av Jorma Räisänen efter foto av Bo Carsing.Här har vi två lite udda tallrikar från Vällingby. Den vänstra har texten Vällingehus. Kanske en askkopp.
Vällingehus var en mycket populär restaurang i Vällingby centrum från det att centrumet invigdes 1954. Idag finns lokalerna kvar, men själva restaurangen är sedan länge nedlagd.

De två högra bilderna visar den jubileumstallrik, som gavs ut när centrumet fyllde 30 år – 1984. På tallriken syns centrumet, den gamla småskolan, som brann 1951 och Vällingby storgård, som revs 1950.De två bilderna till vänster visar ett askfat 9x9 cm och en liten vas på 8 cm. De är tillverkade i dåvarande Västtyskland och är troligen från 1960-talet, kanske i samband med Vällingby centrums tioårsjubileum.

Den högra bilden visar ett askfat i nysilver från Hallbergs med ett motiv från Vällingby. Fatet är 9x9 cm.En djup tallrik ur servisen Svenska slott. Här kan man hitta Hesselby slott i mönstret.
Slotten på tallriken är, förutom Hesselby, Ulvsunda, Wenngarn och Ådön. Den här servisen är tillverkad av Rörstrand.
Hesselby slott återfinns även på en tekopp.


Till sist en lite annorlunda raritet. Hässelby strandbad anordnade under åren många skönhetstävlingar och detta metallfat är ett hederspris från en sådan tävling 1940.

Alla bilderna är från olika auktionsverk och liknande.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.